1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İSİG Raporu: Son 11 Yılda En Az 695 Çocuk İşçi Hayatını Kaybetti

İSİG Raporu: Son 11 Yılda En Az 695 Çocuk İşçi Hayatını Kaybetti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü kapsamında 2013-2024 yılları Çocuk İşçiler İş Cinayetleri Raporu’nu yayınladı. Rapor, son 11 yılda en az 695 çocuk işçinin hayatını kaybettiğini ortaya koydu. Raporda, Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) üzerinden devletin çocukları işçileştirdiği belirtildi. MESEM programlarından yararlanan patronlara 2024 yılında 1 milyar 698 milyon TL ödendiği raporda yer aldı. Raporda ayrıca, son üç yılda MESEM’e toplam 15 milyar TL kadar kaynak aktarıldığına dikkat çekildi.

Ölümlerin yüzde 55’inin tarım sektöründe gerçekleştiği belirtilen raporda, çocuk işçilerin yüzde 78’inin ücretli çalışanlar olduğu vurgulandı. Sektörel dağılıma bakıldığında, tarım sektörünün çocuk işçi ölümlerinde önemli bir paya sahip olduğu ortaya konuldu. Raporun değerlendirmesinde, konaklama sektöründeki güvencesiz çalışma koşullarının çocuk işçi ölümlerinde artışa neden olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, trafik ve servis kazalarının çocuk işçi ölümlerinin en büyük nedeni olduğu belirtildi. Mevsimlik tarım işçisi olan çocukların sık sık trafik kazalarına kurban gittiği ifade edildi. Raporda ayrıca, işe başlama yaşı itibarıyla yapılan değerlendirmede, Türkiye’de çocuk işçiliğinin 4 ila 8 yaş arasında başladığına vurgu yapıldı.

Cinsiyete göre ölümlerin dağılımına göre raporda, son 11 yılda hayatını kaybeden çocuk işçilerin 99’unun kız, 596’sının erkek olduğu belirtildi. Tarım, tekstil ve genel işler sektöründe çalışan kız çocuklarının ölüm oranının yüksek olduğu raporda yer aldı. Göçmen çocuk işçilerin ölümlerinin, genellikle mevsimlik tarım, gıda, tekstil ve metal gibi sanayi sektörlerinde yoğunlaştığı vurgulandı.

Türkiye genelinde 77 şehirde çocuk iş cinayetleri tespit edildiği raporda ifade edilirken, en fazla çocuk ölümünün Şanlıurfa, Gaziantep, İstanbul ve Adana gibi şehirlerde yaşandığı belirtildi. Toplamda 80 göçmen çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği raporda yer aldı. Sonuç olarak, rapor çocuk işçiliğinin Türkiye’de ciddi bir sorun olduğunu ortaya koymaktadır ve bu konuda alınması gereken önlemlere dikkat çekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İSİG Raporu: Son 11 Yılda En Az 695 Çocuk İşçi Hayatını Kaybetti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin