1. Haberler
  2. Otomobil
  3. Volkswagen Çin’de Elektrikli Otomobil Satışlarında Sert Düşüş Yaşıyor

Volkswagen Çin’de Elektrikli Otomobil Satışlarında Sert Düşüş Yaşıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin’de elektrikli otomobil satışları benzinli otomobil satışlarını geçtiğinde, Alman otomotiv markası Volkswagen büyük zararlarla karşı karşıya kaldı. Almanya merkezli otomobil üreticisi, 2020 yılında Türkiye’de kurmayı planladığı fabrika projesinden vazgeçti ve bunun sebepleri arasında koronavirüs salgınından kaynaklanan talep düşüklüğü ve siyasi nedenler olduğunu açıkladı. Son yıllarda Çin’deki yatırımlarını artıran Volkswagen, bu ülkedeki satışlarında olumsuz bir seyir izlemeye başladı.

Çin pazarında son 15 yıldır öncü olan Volkswagen, artan rekabetle birlikte liderlik koltuğunu rakiplerine kaptırdı. BYD adıyla bilinen otomobil üreticisi, geçtiğimiz yıl Çin’de en çok satış yapan otomobil markası oldu ve bu durum Volkswagen’in 15 yıllık liderliğine son verdi. Çin’de yaklaşık 3.2 milyon araç satan Volkswagen, yüzde 0,2’lik bir düşüş yaşayarak pazar payını yüzde 10,27 seviyesine düşürdü.

Özellikle 2024 yılında Çin’deki elektrikli otomobil satışlarının artması, Volkswagen’in satışlarını olumsuz etkiledi. Çin pazarındaki elektrikli araç talebinde yerli markalara yönelişin artması, Volkswagen’in ilgisinin azalmasına yol açtı. Bu durum, 2019 yılında 4,2 milyon araç satan Volkswagen’in 2023 yılında sadece 3.2 milyon araç satmasıyla net bir şekilde ortaya çıktı. Ayrıca, Volkswagen’in Çin’deki iştiraklerinden elde ettiği kârlar da 4-5 milyar euro seviyesinden 1.5-2 milyar euro seviyelerine kadar geriledi.

Elektrikli araç pazarında da zorlu bir dönem geçiren Volkswagen, Çin’deki pazarda yüzde 3 gibi düşük bir payla yer aldı. Rakipleri BYD ve Tesla, sırasıyla yüzde 25,6 ve yüzde 11,7 gibi daha yüksek pazar paylarına sahipken, Volkswagen geride kaldı. Bunun üzerine Alman otomobil üreticisi, Çin’deki yatırımlarını artırarak satışlarını canlandırmaya çalışıyor. Xpeng ile yapmış olduğu ortak akıllı elektrikli otomobil geliştirme anlaşması, Volkswagen’in Çin’deki elektrikli otomobil pazarındaki varlığını güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu sayede, dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarında rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Volkswagen Çin’de Elektrikli Otomobil Satışlarında Sert Düşüş Yaşıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin