1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Venezuela’da Enflasyon Düşüyor: Maduro’nun Açıklaması Şaşırttı!

Venezuela’da Enflasyon Düşüyor: Maduro’nun Açıklaması Şaşırttı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyada en yüksek enflasyon oranlarıyla bilinen Venezuela, son yaşanan gelişmelerle birlikte Türkiye’nin gerisine düştü. 2024 yılı Mart ayında Latin Amerika ülkesinde aylık enflasyon yüzde 1,2, yıllık enflasyon ise yüzde 67,8 olarak gerçekleşti. Şubat ayında ise yıllık enflasyon yüzde 75,9 seviyesindeydi. Türkiye’de ise mart ayında yıllık resmi enflasyon yüzde 68,5’e yükseldi, şubat ayında ise bu oran yüzde 67,07 idi. 

Bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Türkiye’nin mart ayı enflasyonunu yüzde 124,63 olarak hesaplarken, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise bu oranı yüzde 78,25 olarak açıklamıştı. Mart ayında Türkiye, resmi enflasyon hesaplamalarına göre Venezuela’yı geçerek dünyada dördüncü sıraya yükseldi. Arjantin, yüzde 276’lık enflasyon oranıyla listenin zirvesine yerleşirken, Suriye ikinci, Lübnan ise üçüncü sırada bulunuyor. Venezuela ise uzun süre listenin başında yer alan ülkeler arasında olsa da beşinci sıraya kadar geriledi. 

Venezuela’da son 12 ayda aylık enflasyon oranlarının yüzde 50’nin altına düşmesiyle Aralık 2021’de beş yıllık hiperenflasyondan çıkıldı. Ülkede enflasyonun düşmesinde dolarizasyon, kamu harcamalarındaki ve kredi hacmindeki azalış, petrol ihracatındaki artış gibi faktörler etkili oldu. Devlet Başkanı Nicolas Maduro, enflasyonun 12 yılın en düşük seviyesine gerilediğini duyurarak bu durumu belirtmişti. ABD yaptırımlarının etkisiyle 2016 yılında ekonomik ve siyasi bir krize sürüklenen Venezuela’da enflasyon oranı 2018’de çok yüksek seviyelere çıkmıştı. Bu gelişmelerle birlikte Venezuela’da ekonomik durumda gözle görülür bir iyileşme gözlemlenmeye başlandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Venezuela’da Enflasyon Düşüyor: Maduro’nun Açıklaması Şaşırttı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin