1. Haberler
  2. Otomobil
  3. Türkiye’de Otomatik Vites Otomobillerin Pazar Payı Yüzde 89,3’e Ulaştı!

Türkiye’de Otomatik Vites Otomobillerin Pazar Payı Yüzde 89,3’e Ulaştı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye otomotiv pazarında, ocak-mart döneminde otomatik vites otomobillerin pazar payı yüzde 89,3’e ulaştı. Otomatik şanzımanlı otomobiller, son yıllarda büyük ilgi görmektedir. Manuel vitesli otomobillere olan ilgi ise gitgide azalmaktadır. Günümüzde otomobil satın alınırken, yakıt ve motor tipi önemli bir tercih sebebi olmaktadır. Aracın şanzıman tipi de otomobil severlerin tercihlerinde önemli bir rol oynamaktadır.

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, yılın ilk çeyreğinde 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 25,2 büyüyerek 295 bin 519 adet olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde, otomobil satışları yüzde 33,05 artış göstererek 233 bin 389 adet olarak kaydedilirken, hafif ticari araç satışları da yüzde 2,6 artışla 62 bin 130 adet olarak belirlenmiştir. Otomatik vitesli araç satışları Türkiye otomotiv pazarında yükselmeye devam etmektedir. Küresel anlamda otomatik vites otomobil üretiminin manuel vites üretimine kıyasla daha fazla olması, bu artışta etkili olmuştur.

Mart sonu itibarıyla otomatik şanzımanlı otomobiller, satışlardan 208 bin 441 adetle yüzde 89,3’lük bir pay almışken, manuel şanzımanlı otomobillerin payı 24 bin 948 adetle yüzde 10,7 olarak gerçekleşmiştir. Dolayısıyla, bu dönemde satılan her 10 otomobilden 9’u otomatik vitesli olarak tercih edilmiştir. Ayrıca, mart ayında gerçekleşen otomobil satışları incelendiğinde, otomatik vitesli araç satışları manuel vites satışlarının üzerine çıkmıştır. Toplam 40 bin 512 otomobil satışının 29 bin 276’sı otomatik vitesli araçlardan oluşmuştur.

Otomatik vitesli araçların satışlarının artması, yıllar önce bir otomatik vites arabasıyla kaza yapan yaşlı kadının kazadan sonra söylediklerini akıllara getirmiştir. Kadın, çocuklarına otomatik vites araba almamaları gerektiğini, çünkü vitesli araba kullanmaya alışık olduğunu söylemiş ve bu durum sosyal medya kullanıcılarını güldürmüştür. Bu örnekle de görüldüğü gibi, otomatik vitesli araçlar giderek daha fazla tercih edilmekte ve pazarda daha büyük bir paya sahip olmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’de Otomatik Vites Otomobillerin Pazar Payı Yüzde 89,3’e Ulaştı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin