Tokat’taki 5,6 büyüklüğündeki deprem hakkında Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deprem ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, depremin Kuzey Anadolu Fayı’nı tetiklemesi veya etkilemesinin mümkün görünmediğini belirtti. Depremin Tokat ve Yozgat il sınırında bulunan Buğdaylı fayında gerçekleştiği bilgisini paylaştı. Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt ilçelerindeki depremde 30 köyde 191 konut, 84 ahır, 7 cami ve 1 fırında hasar meydana geldi.
Özmen, Buğdaylı fayının 24 kilometre uzunluğunda olduğunu ve genelde 6,6 büyüklüğüne varacak deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Sözlerine devam ederek, depremin çevredeki Tokat, Amasya, Yozgat ve Sivas’a 70-80 kilometre uzaklıklara etki ettiğini ve kent merkezlerinde büyük hasara yol açmadığını belirtti. Ayrıca, depremin Kuzey Anadolu Fayını etkilemesinin zayıf olabileceğini vurguladı.
Söz konusu fay hattının kent merkezine 70 kilometre uzaklıkta olduğunu ve Tokat’ı etkilemeyeceğini söyleyen Özmen, vatandaşların yine de tedbirli olmaları gerektiğini belirtti. Kırsalda dönüşümün önemine de değinen uzman, Sulusaray’da zemin ve yapıların standartlara uygun olmadığını ve kırsal bölgelerde de dönüşüm gerekliliğine vurgu yaptı.
Deprem istatistikleri hakkında da konuşan Özmen, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Türkiye ve dünyanın en aktif faylarından biri olduğunu ve Yedisu segmentinin 240 yıldır gerilim biriktirdiğini söyledi. Türkiye genelinde 5-6 yılda bir 7’den büyük bir deprem meydana geldiğini ve 1 yılda da 6’dan büyük bir depremin yaşandığını belirten Özmen, Türkiye’nin önümüzdeki günlerde veya yıllarda büyük bir depreme maruz kalabileceği uyarısında bulundu. Etkilerinin komşu illere de yayılabileceğini ve geniş alanlara hasar verebileceğini sözlerine ekledi.