1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Prof. Dr. Arslan: Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda Büyük Deprem Beklentisi

Prof. Dr. Arslan: Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda Büyük Deprem Beklentisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulunan uzman, fay hatlarının hareketliliğine ve olası deprem risklerine dikkat çekti.

Profesör, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın sürekli hareket halinde olduğunu belirtti. Son zamanlarda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda yoğun hareketlenmeler olduğunu ve önemli sayıda depremin yaşandığını vurguladı. Aynı zamanda Doğu bölgesinde Adıyaman ve Yunanistan’da da benzer hareketlenmelerin görüldüğünü açıkladı.

Depremler sonrası Kahramanmaraş merkezli Doğu Anadolu Fay Hattı’nın Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını belirten uzman, bu hareketin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmaları tetiklediğini ve Tokat’ın da bu riskli bölgede olduğunu ifade etti.

Birleşen fay hatlarının olduğu noktalarda Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi olduğunu belirten Prof. Dr. Arslan, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde gerçekleşebilecek 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkat çekti.

Depremlerin periyodik olarak meydana geldiğini ve bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin belli bir süre sonra arttığını belirten Arslan, Kahramanmaraş bölgesindeki depremin periyodunun 450 ila 500 yıl olduğunu ve bu süre zarfında tekrar bir deprem olabileceğini ifade etti.

Bingöl civarında henüz beklenen büyük bir depremin gerçekleşmediğini söyleyen uzman, bu nedenle 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklediklerini ve bu beklentilerinin önümüzdeki 10 yıl içerisinde gerçekleşmesinin olası olduğunu belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Prof. Dr. Arslan: Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda Büyük Deprem Beklentisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin