İstanbul’da Deprem Sonrası Durum
İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından, şehirdeki vatandaşlar büyük bir panik ve endişe içerisinde kalmıştır. Bu süreçte bazı vatandaşlar, oturdukları yerlerin güvenli olmadığını düşünerek yeni ve depreme dayanıklı ev arayışına girmiştir. Diğerleri ise, yaşadıkları paniği atlatabilmek amacıyla şehir dışındaki yakınlarının yanına gitmek üzere harekete geçmiştir.
Bu durum, fırsatçılar için bir fırsat haline dönüşmüş ve bazı kişiler, ev ve kira fiyatlarında fahiş artışlar yapmaya başlamıştır. Depremler sonrasında yaşanan bu fiyat artışları, birçok vatandaşın şikayetlerine yol açmıştır.
Tüketiciler Derneği’nden Açıklama
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, depremlerle ilgili gelişmeleri ve tüketicilerin karşılaştığı bu haksızlığı gündeme getirmiştir. Küçük, hem geçmiş olsun dileklerini ileterek hem de depremin yarattığı kargaşayı fırsat bilen kötü niyetli satıcılara karşı vatandaşları uyarmıştır. Küçük, “Deprem sonrası, özellikle yeni yapılmış binalarda ve sağlam zeminlere sahip bölgelerde ciddi fiyat artışları yaşandığını görüyoruz. Bunlar net bir şekilde deprem fırsatçılığı olarak değerlendirilmelidir,” demiştir.
Kendileri tarafından, artan talebe göre makul fiyat artışlarının olabileceğini kabul ettiklerini belirten Küçük, ancak asla fırsatçılığa müsaade edilmemesi gerektiğini ifade etmiştir. “Bu gibi durumlara karşı Ticaret Bakanlığı’nın sıkı denetim yapmasını istiyoruz. Emlakçılar Odası ve Ticaret Odası gibi kuruluşların da bu durumu ciddiyetle ele alması, mesleki etik ve ahlak dışı uygulamalara karşı önlem alması gerekmektedir,” şeklinde konuşmuştur.
Tüketicilere Bilinçli Olmaları Çağrısı
Küçük, tüketicilere bilinçli olmaları ve panik yapmamaları konusuna dikkat çekmiştir. “Hepimiz bir panik ve korku yaşıyoruz. Sağlam ve güvenilir binalarda yaşamak istiyoruz, ancak bu panik ortamında kötü niyetli satıcıların tuzağına düşmemeliyiz,” demiştir.
Daha temkinli ve sakin kalmanın yararlı olacağını ifade eden Küçük, piyasa koşullarının gerçek değerini bulmasını beklemenin önemli olduğunu vurgulamıştır. Eğer fahiş fiyat artışları ile karşılaşan vatandaşlar varsa; Ticaret Bakanlığına, Ticaret İl Müdürlüklerine ve ilgili meslek odalarına şikayette bulunmaları gerektiğini belirtmiştir. Şikayet için önceden belirlenmiş fiyat bilgilerine sahip olmak gerektiğini ifade eden Küçük, “Eğer gayrimenkulün önceki ve sonraki fiyatlarını biliyorsak, bunlarla birlikte şikayet etmeliyiz,” demiştir.
Ulaşım ve GSM Operatörleri Üzerine Değerlendirme
Küçük, bilet fiyatları ile ilgili olarak da bilgiler vermiştir; özellikle de otobüs biletlerinde ciddi fiyat artışlarının yaşandığına dikkat çekmiştir. “Konutta yüzde 100’ü aşan, otobüs biletlerinde ise yaklaşık üç katına varan fiyat artışları yapan fırsatçılar bulunuyor. Bu nedenle bu durumun da takip edilmesi önemlidir,” şeklinde açıklamalarda