1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. İkinci Türk Astronot Tuva Cihangir Atasever, Virgin Galactic’in Uçağıyla Bilimsel Çalışmalara Dahil Oldu!

İkinci Türk Astronot Tuva Cihangir Atasever, Virgin Galactic’in Uçağıyla Bilimsel Çalışmalara Dahil Oldu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Astronot Tuva Cihangir Atasever, Virgin Galactic’in uçağıyla bilimsel çalışmalara dahil oldu. Bir saatten fazla sürecek uçuş kapsamında 7 deney yapılacak. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na ayak basmasının ardından, ikinci astronot Tuva Cihangir Atasever’in Uzay programına dahil olması, Ankara’nın yörünge altı araştırma uçuşlarına adım atması anlamına geldi. Uçuş, ABD’nin New Mexico’daki Spaceport tesisinden Virgin Galactic’e ait “VSS Unity” yörünge altı aracını taşıyan uçak ile gerçekleşti. “Galactic 07” ekibi, Atasever’in de içinde bulunduğu birlik, aileleriyle vedalaştıktan sonra gökyüzüne yükseldi.

Uçuş sırasında Türkiye’nin ikinci astronotunu uğurlayanlar arasında Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil de yer aldı. “VSS Unity” yörünge altı aracını taşıyan uçağın havalanmasıyla birlikte 4 astronot ve 2 pilotun yer aldığı “Galactic 07” ekibi yola çıktı. Atasever, araştırmacı astronot olarak ekipte yer alırken, ABD’den iki, İtalya’dan bir özel astronot da bulunmaktaydı. Uçuşun yaklaşık 1 saat 10 dakika süreceği ve roket motorunun ateşlenerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaşılacağı öngörülüyordu.

Uçuş sırasında Atasever’in, yaklaşık 3 dakikalık serbest düşme fazında mikro yer çekimi ortamında 7 bilimsel deneyi gerçekleştirmesi bekleniyordu. Virgin Galactic’in bu uçuşla birlikte bu yılki ikinci ve toplamda 12’nci uçuşunu gerçekleştirmiş olacaktı. “VSS Unity” yörünge altı aracı ise emekliye ayrılacak ve firma farklı sistemler geliştirmeye yönelecekti. Atasever’in katılımıyla gerçekleşen bu deneyler, Türk astronotun uluslararası arenada yerini sağlamlaştırarak Türkiye’nin uzay programına önemli bir adım atmıştır. Bu deneyler, bilimsel araştırmalara değerli veriler sunacak ve uzay keşifleri konusunda yeni ufuklar açacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İkinci Türk Astronot Tuva Cihangir Atasever, Virgin Galactic’in Uçağıyla Bilimsel Çalışmalara Dahil Oldu!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin