1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. İki Ülke Arasında Yapılacak Önemli Görüşme: Türkiye-Moritanya İlişkileri Güçleniyor!

İki Ülke Arasında Yapılacak Önemli Görüşme: Türkiye-Moritanya İlişkileri Güçleniyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, Fidan ile Merzuk arasında gerçekleşecek olan görüşmede, ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra işbirliğinin güçlendirilmesi ve çeşitlendirilmesine yönelik adımların ele alınacağı ifade edildi. Görüşmede, Sahel bölgesindeki güncel gelişmeler ve İsrail-Filistin ihtilafı gibi bölgesel konuların da tartışılacağı belirtildi. Ayrıca, İsrail’in Gazze’de devam eden saldırılarının da ele alınacağı kaydedildi.

Diplomatik kaynaklara göre, Moritanya’nın İsrail saldırılarının başladığı günden itibaren Gazze’deki kan akışını durdurmak için kararlı bir tavır sergilediği belirtildi. Sahel bölgesinin ciddi güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olduğu ve önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiği vurgulandı. Sahel’deki güvenlik ortamının sadece bölge için değil, tüm Afrika kıtası ve ötesi için stratejik bir öneme sahip olduğuna dikkat çekildi. Kaynaklar, Moritanya’nın Sahel bölgesinde istikrarın sağlanmasına odaklandığını ve bu bölgede barış, güvenlik, refah ve kalıcı istikrarın tesisine önem verdiğini belirtti.

Moritanya ile Türkiye arasındaki tarihi ilişkilere vurgu yapan diplomatik kaynaklar, Adana’nın Kozan ilçesinde yaklaşık 30 bin Moritanyalı Türk vatandaşının yaşadığını ve Moritanyalıların 1920’de Milli Mücadele’de önemli rol oynadığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin Nuakşot Büyükelçiliğinin 2011’de, Moritanya’nın Ankara Büyükelçiliğinin ise 2010’da açıldığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018’deki Moritanya ziyaretine ve Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Vild el-Gazvani’nin Türkiye’yi ziyaretine de değinildi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştiğini ve 2023 yılındaki ikili ticaret hacminin 174,6 milyon dolar olduğu aktarıldı. Ayrıca, 2024’ün ilk 3 ayındaki ikili ticaret hacminin 53,6 milyon dolara ulaştığı bilgisi paylaşıldı. Yaklaşık 20-25 Türk balıkçı teknesinin Moritanya’daki Nouadhibou şehrinde faaliyet gösterdiği ve Türk girişimcilerin Moritanya’da 200 milyon dolara yakın yatırım yaptığı belirtildi. Son olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Türk iş insanlarının Moritanya’da önemli yatırımlarının bulunduğuna dikkat çekildi. Bu bilgiler Anadolu Ajansı kaynaklıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İki Ülke Arasında Yapılacak Önemli Görüşme: Türkiye-Moritanya İlişkileri Güçleniyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin