1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. AYM’den Çarpıcı Karar: Boşanma Süresi İptal Edildi!

AYM’den Çarpıcı Karar: Boşanma Süresi İptal Edildi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anayasa Mahkemesi (AYM), 3 yıl boyunca ortak hayatı yeniden kuramayan çiftlerin boşanma davası açabilmesine olanak tanıyan kuralın, taraflara ağır bir yük getirdiği gerekçesiyle iptal edilmesine karar verdi. Ankara 18. Aile Mahkemesi’nin talebi üzerine AYM, Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti.

İptal edilen kural, boşanma davasının reddedilmesi ve ardından 3 yıl boyunca ortak hayatın yeniden kurulamaması durumunda evlilik birliğinin temelden sarsıldığı kabul edilerek boşanmaya karar verilmesini öngörüyordu. Aile Mahkemesi, bu sürenin uzun olduğunu ve evlilik dışı ilişkilere zemin hazırladığını savunarak kuralın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti.

Yüksek Mahkeme ise kuralın, evlilik birliğini sona erdiremeyen ilgililere ağır bir külfet yüklediğini ve ölçülülük ilkesine aykırı olduğunu tespit etti. Ret kararının uzun sürede alınması ve ilgililerin boşanma kararı elde etmeleri için uzun bir süre beklemeleri gerekliliği de dikkate alındığında, kuralın aile hayatına saygı göstermeyi ihmal ettiği sonucuna varıldı.

AYM’nin kararı, 9 ay sonra yürürlüğe girecek ve boşanma davalarında yeni bir sürecin başlamasına neden olacak. Ortak hayatın yeniden kurulamaması durumunda çiftlerin boşanma süreci üzerindeki baskının azaltılması ve daha hızlı bir şekilde sonuca ulaşmaları hedefleniyor. AYM, ailenin ve bireylerin haklarının korunması adına aldığı kararla tartışmalara da son vermiş oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
AYM’den Çarpıcı Karar: Boşanma Süresi İptal Edildi!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin