1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Anayasa Mahkemesi kararıyla dikkat çeken değişiklik: Arabulucuya gitmek zorunluluğu kalkıyor!

Anayasa Mahkemesi kararıyla dikkat çeken değişiklik: Arabulucuya gitmek zorunluluğu kalkıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anayasa Mahkemesi, kira uyuşmazlıkları, işçi alacakları, tüketici davaları ve ticari konularda dava açmak isteyenlerin önce arabulucuya başvurma zorunluluğunu kaldırdı. Bu karara göre, mahkemede haklı olduğunu kanıtlayanlar, arabulucu görüşmesine katılmadıkları için yüksek mahkeme masrafları ve avukatlık ücreti ödemek zorunda kalmayacaklar. Anayasa Mahkemesi, arabulucu görüşmesine katılmayan haklı tarafı cezalandıran kanun hükmünü Anayasa’ya aykırı buldu ve bu hükmü kaldırdı.

Kararın milyonlarca tüketici, kiracı, ev sahibi ve işten çıkarılan işçiler için önemli olduğu belirtiliyor. Önce arabulucuya gitmek zorunda kalmak işverenlere işçiler üzerinde baskı kurma fırsatı veriyordu ancak bu karar ile bu durum değişecek. Ankara Barosu avukatlarından Ali Erdem Gündoğan, mahkemede haklı olup da ilk arabuluculuk görüşmesine katılmayan tarafın ortalama 15 bin lira vekalet ücreti ve 40 bin lira arasında değişen mahkeme masraflarını ödemek zorunda kalmayacağını belirtti.

Kararın 9 ay sonra yürürlüğe gireceği bilgisi de paylaşıldı. Bu süre zarfında hakkını aramak isteyenlerin yine arabuluculuk görüşmesine gitmesi gerektiği vurgulanırken, 9 ayın sonunda bu zorunluluğun kalkacağı ve haklı tarafın yüksek masraflardan kurtulacağı ifade ediliyor. Ali Erdem Gündoğan, önümüzdeki 9 ay boyunca arabuluculuk görüşmesine katılmanın önemine işaret ederken, aksi takdirde haklı tarafın yaklaşık 50 bin lira gibi yüksek bir bedeli ödemek zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.

Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar, yargılama sürecinde arabuluculuk görüşmesine katılmayan haklı tarafı cezalandıran hükümleri iptal etti. Bu kararın özellikle maddi anlamda zor durumda olan kişiler için bir rahatlama sağlayacağı ve hukuki sürecin daha adil bir şekilde işleyeceği düşünülüyor. Kararın yürürlüğe girmesinin ardından dava açacak kişilerin daha özgür bir şekilde haklarını arayabilecekleri ve yüksek masraflardan kaçınabilecekleri belirtiliyor. Bu kararın hukuk alanında önemli bir adım olarak değerlendirildiği ve yargılama süreçlerinde adaletin daha etkin bir şekilde sağlanacağı ifade ediliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Anayasa Mahkemesi kararıyla dikkat çeken değişiklik: Arabulucuya gitmek zorunluluğu kalkıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin