HABER7
Yunanistan, Türkiye’yle ilgili yakınmalarını ABD’ye iletti. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Washington’da düzenlenen 6. Delphi Forumu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Dendias, ABD’nin müttefiklerinin kimler olduğu sorusunu dile getirerek, yeni uluslararası gerçekliğin getirdiği zorlukları ve Türkiye’nin bölgede yaşanan sorunlara müdahil olmasından kaynaklanan rahatsızlığını ifade etti.
Dendias, Türkiye’yi doğrudan anmadan, şaşırtıcı ifadelerle şikayette bulunarak, Yunan Devlet Başkanı Kiryakos Miçotakis ile Joe Biden yönetiminin geliştirdikleri ikili ilişkilerin, Donald Trump döneminde de devam etmesini beklediklerini ve savunma ilişkilerini derinleştirmek için ABD’den yine destek talep ettiklerini vurguladı.
TÜRKİYE’NİN METEOR FÜZESİ ALIMI YUNANİSTAN’A DERT OLDU
Avrupa ülkelerine Türkiye ile savunma işbirliği yapmamaları yönünde çağrıda bulunan Yunanistan Devlet Başkanı Miçotakis, Fransa’nın başkenti Paris’te Emmanuel Macron’la bir araya gelerek, Türkiye’ye Meteor füzelerinin satışını onaylamaması için bir kez daha görüş alışverişinde bulundu. Macron, Türkiye’ye füze satışı konusunda görüşmelerin devam ettiğini belirtirken, ikilinin toplantı sonrası yüzlerinin asık olduğu ve görüşmenin olumlu geçmediği iddia edildi.
AVRUPA’DAN UMDUĞUNU BULAMAYINCA ABD’YE KOŞTU
Miçotakis ve Dendias, Avrupa’dan bekledikleri destek yerine sert tepkilerle karşılaşınca, Dendias bu sefer ABD’yi ziyaret ederek Türkiye aleyhine şikayetlerde bulundu. Dendias, Doğu Akdeniz’de ABD’nin çıkarlarını koruyacak en etkili ittifakı seçmeleri gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Ama temel bir soru sormama izin verin. Ne demek istiyoruz? Peki, ABD’nin dünyayı istikrara kavuşturma çabasındaki müttefikleri kimler olacak? Bu nedenle, bölgemizde, Doğu Akdeniz’de var olan iki farklı durumu ele alacağım. Ve sonra ABD’nin, bu iki durumdan hangisinin kendi çıkarlarına daha iyi hizmet ettiğine karar vermesi gerektiğini düşünüyorum.”
DENDİAS TÜRKİYE’Yİ KARALAMAK İÇİN ÇABALADI
Dendias, Türkiye’nin adını vermeden “komşu ülke” diyerek, Türkiye’nin uluslararası hukuka ve deniz hukuku kurallarına uymaya zorunlu olmadığını nitelendirdi. Türkiye’nin ise NATO üyesi bir ülke olarak, Rusya ile yakın ilişkilerine devam ettiğini belirtti. Atina hükümetinin, ABD’nin silah desteği sağladığı Ukrayna’nın yanında olduğunu vurgulayarak, bu durumu dengede tutmaya çalıştığını gözler önüne serdi.
Dendias, Türkiye’nin ismini kullanmadan, bölgeyi istikrarsızlaştıran bir güç olduğunu iddia ederek, “Uluslararası alanda tanınmış sınırları zorlıyor, uluslararası anlaşmaları hiçe sayıyor ve neredeyse her bölgesel çatışmaya aktif olarak katılıyor. Aynı zamanda, bu istikrarsızlığın kaynağı olup, her geçen gün daha da İslamcı bir tutum sergiliyor. Müslüman Kardeşler’e ev sahipliği yapıyor, Hamas’a dost ve İsrail’in açık bir muhalifidir” diyerek Türkiye’nin politikalarına dair eleştirilerini sıraladı.
DENDİAS YALANA BAŞVURDU
Dendias, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Ege Denizi’nde saldırgan bir tutum sergilediğine dair yanlış bilgilere dayanarak, Türk İHA’larının, uzun menzilli füzelerin ve uçak gemilerinin üretildiğini hatırlatarak, Yunanistan’ı savaşla tehdit ettiğini öne sürdü. Bu tür iddialarla, Osmanlı İmparatorluğu’n