Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun Açıklamaları ve 23 Nisan Depremi Üzerine Değerlendirmeleri
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 23 Nisan tarihinde meydana gelen depremin ardından Bakanlık sorumluluğundaki ulaşım altyapısının hasar görmediğini kamuoyuna duyurdu. Uraloğlu, Kuzey Marmara Otoyolu’nun gelecekte olası büyük depremler esnasında kesintisiz ulaşım imkanı sunacağını vurguladı.
ANKARA (İGFA) – 75. Karayolları Bölge Müdürleri Toplantısı sırasında kapsamlı bir değerlendirmede bulunan Bakan Uraloğlu, 23 Nisan’daki depremde karayolları, havalimanları, tren ve metro sistemleri ile deniz yapılarında herhangi bir hasar meydana gelmediğini bildirdi. Uraloğlu, bu yapılarının, ülkenin deprem güvenliği açısından kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.
Uraloğlu, söylemlerinde “Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri, şiddetli depremler esnasında bile güvenli bir şekilde ayakta kalacak şekilde tasarlandı. Bu sayede büyük bir deprem durumunda İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’ya olan erişim Kuzey Marmara Otoyolu sayesinde aksamadan gerçekleştirilebilecek” dedi.
23 Nisan İstanbul depreminde karayollarımız, havalimanlarımız, tren ve metrolarımız bu felaketi hasarsız atlattı.
Projelerimizin tasarım ve inşa işlerini, en büyük deprem senaryolarını göz önüne alarak yaptık. pic.twitter.com/iHAzIygqQe
— Abdulkadir URALOĞLU (@a_uraloglu) April 28, 2025
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 1950 yılında kurulduğunu, ancak temel bileşenlerinin Osmanlı dönemine dayandığını belirten Bakan Uraloğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarındaki yol ağı uzunluğunun 47 bin 80 kilometre olduğunu hatırlattı. Aradan geçen süre zarfında Ankara ile İstanbul arasındaki mesafenin 79 saatten 18 saate düşürüldüğünü dile getirdi. Bugün itibarıyla bölünmüş yol ağının toplam uzunluğunun 29 bin 742 kilometreye ulaştığını ve bu ağın ülke trafiğinin yüzde 83’üne hizmet verdiğini belirtti.
Türkiye’deki araç sayısının 31 milyonu aştığını vurgulayan Uraloğlu, kazalarda can kayıplarının yüzde 77 oranında azaldığını ifade etti. Uraloğlu, “Her Hayat Değerlidir” ilkesi çerçevesinde sıfır can kaybı hedeflediklerini de ekledi. Bu bağlamda, ulaştırma ve altyapı yatırımlarının önemine dikkat çekti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin otoyol ağını 3 bin 796 kilometreye çıkardıklarını, köprü ve viyadük uzunluğunu 799 kilometre, tünel uzunluğunu ise 790 kilometreye yükselttiklerini aktardı. Ayrıca, bu yatırımların yıllık ekonomik katkısının 199 milyar TL olduğunu vurguladı. Mega projeler sayesinde Türkiye’nin küresel ulaşım merkezi konumuna geldiğini, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Marmaray gibi projelerin uluslararası ödüller aldığını söyledi.
Uraloğlu, 2053 yılına kadar otoyol ağını 38 bin 60 kilomet