1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin Otomotiv Üretimi İlk Çeyrekte Yüzde 3 Arttı!

Türkiye’nin Otomotiv Üretimi İlk Çeyrekte Yüzde 3 Arttı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024 yılının ilk çeyreğinde Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), üretim ve ihracat rakamlarını açıkladı. Yılın ilk çeyreğinde toplam otomotiv üretimi geçen yıla kıyasla yüzde 3 artış göstererek 377.070 adede yükseldi. Bu artışın büyük bir kısmını otomobil üretiminin yüzde 7’lik artışı oluşturdu ve 238.274 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimi de dahil edildiğinde toplam üretim 390.925 adede ulaştı.

Ticari araç üretimi yüzde 4 artarken, hafif ticari araç grubunda yüzde 5 azalma yaşandı. Ağır ticari araç grubunda ise üretim yüzde 1 arttı. Bu dönemde otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 77 olarak gerçekleşti. Farklı araç gruplarına göre kapasite kullanım oranları ise otomobil ve hafif ticari araçlarda yüzde 77, kamyon grubunda yüzde 78, otobüs-midibüs grubunda yüzde 64 ve traktörde yüzde 74 olarak belirlendi.

İhracat rakamlarına bakıldığında, yılın ilk çeyreğinde otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 1 artarak 256.511 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatında yüzde 2’lik bir düşüş yaşanırken, ticari araç ihracatı yüzde 5 arttı. Traktör ihracatı ise yüzde 13 gerileyerek 4.562 adet olarak kayıtlara geçti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı yüzde 14 artarak sektörel ihracat sıralamasında zirvedeki yerini korudu.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, ilk üç ayda toplam otomotiv ihracatı yüzde 5 artarak 9,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu dönemde dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 6, tedarik sanayi ihracatı ise yüzde 3 arttı. Toplam pazar da geçen yıla kıyasla yüzde 24 artarak 307.461 adet seviyesine ulaştı. Otomobil pazarı da yüzde 33 artış göstererek 233.389 adede yükseldi.

Ticari araç pazarında ise toplam ticari araç pazarında yüzde 2 büyüme yaşanırken, hafif ticari araç pazarında yüzde 3 artış görüldü. Ağır ticari araç pazarında ise yüzde 1’lik bir düşüş yaşandı. Yerli araçların otomobil ve hafif ticari araç pazarındaki payı yüzde 33 olarak kaydedildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin Otomotiv Üretimi İlk Çeyrekte Yüzde 3 Arttı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin