1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜİK verilerine göre Türkiye’nin Tüketim Harcamaları 2023’te! İşte Detaylar

TÜİK verilerine göre Türkiye’nin Tüketim Harcamaları 2023’te! İşte Detaylar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ait hanehalkı tüketim harcaması verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı harcamaları incelendiğinde, konut ve kira harcamalarının yüzde 23,9 ile en yüksek paya sahip olduğu görüldü. Ulaştırma harcamaları yüzde 21,9 ile ikinci sırayı alırken, gıda ve alkolsüz içecek harcamaları yüzde 20,6 ile üçüncü sırada yer aldı.

En düşük paya sahip harcama türleri ise sigorta ve finansal hizmetler yüzde 0,8, eğitim hizmetleri yüzde 1 ve eğlence, spor ve kültür harcamaları yüzde 1,9 ile göze çarptı. Hanelerin tüketim harcamaları karşılaştırılabilir hale getirilirken, eşdeğer fert başına tüketim harcaması dikkate alındı. Buna göre, aylık ortalama tüketim harcaması hanehalkı başına 24.383 TL, eşdeğer fert başına ise 12.521 TL olarak hesaplandı.

Maaş, ücret ve yevmiye geliri olan hanelerin tüketim harcamaları incelendiğinde, ulaştırma harcamalarına yüzde 22,8, konut ve kira harcamalarına yüzde 22,2, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına ise yüzde 18,9 pay ayrıldığı görüldü. Diğer yandan, müteşebbis geliri olan hanelerin ise ulaştırma harcamalarına yüzde 27,3, konut ve kira harcamalarına yüzde 19,7 ve gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 19,5 oranında pay ayırdığı belirlendi.

Gelire göre sıralı yüzde 20’lik gruplar incelendiğinde, en düşük gelir grubunda yer alan hanelerin gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 36,6, konut ve kira harcamalarına yüzde 29,2 pay ayırdığı görüldü. En yüksek gelir grubuna sahip hanelerin ise ulaştırma harcamalarına yüzde 28,3, konut ve kira harcamalarına yüzde 21 pay ayırdığı saptandı.

Hanehalkı büyüklüğüne göre tüketim harcamaları incelendiğinde, tek kişilik hanehalklarının konut ve kira harcamalarına yüzde 31,8, ulaştırma harcamalarına yüzde 18,7, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 16,3 pay ayırdığı belirlendi. Diğer yandan, yedi veya daha fazla kişiden oluşan hanelerin gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 30,2, konut ve kira harcamalarına yüzde 19,9, ulaştırma harcamalarına ise yüzde 14,9 pay ayırdığı tespit edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TÜİK verilerine göre Türkiye’nin Tüketim Harcamaları 2023’te! İşte Detaylar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin