Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulucanlar Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye Yüzyılında Şehir ve Tarım Paneli”nde önemli açıklamalarda bulundu. Yumaklı, Türkiye’de son 23 yılda 96 bin projeye 126 milyar lira hibe desteği sağlandığını belirterek, özellikle gençlerin ve kadınların tarım üretiminde yer almasının büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Bakan, bu konuda hibe ve desteklerin devam edeceğini ifade etti.
Yumaklı, tarım sektörünün savunma sanayi kadar kritik bir öneme sahip olduğunu dile getirirken, yeni mezun veteriner hekimlerin kamudan istihdam talep etmek yerine kendi işlerinin patronu olmaları gerektiğini önerdi. Ayrıca, tarımsal üretimi etkileyecek sorunlara karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini belirterek, yeni normalde üretim maliyetlerinin artması ve hammadde temini gibi sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Birleşmiş Milletler’in verilerine atıfta bulunan Bakan Yumaklı, 2050 yılında dünya nüfusunun %68’inin kentlerde yaşayacağını ve gıda ihtiyacının %60-70 oranında artmasının beklendiğini aktardı. Yükselen şehir nüfusunun tarımsal üretim üzerindeki baskısını azaltmak için sürdürülebilir tarım uygulamalarının benimsenmesi gerektiğinin altını çizen Yumaklı, “Ekolojik farkındalık gittikçe artıyor, ancak bu durumların henüz yeterli bir tarımsal üretim politikası ile dönüşmediğini gözlemliyoruz” dedi. Bu bağlamda yerel yönetimlerin de güçlü birer paydaş olduğuna dikkat çekti.
Yumaklı, kırsal nüfus yaşlanmasının G20 Zirvesi’nde ele alındığını ve bu konunun kırsal kalkınma açısından önemini vurguladı. Aynı zamanda, Tarım Bakanlığı’nın kırsal kalkınma için sağladığı teşvik ve desteklerin önemine değindi. Yumaklı, “Son 23 yılda 96 bin projeye toplamda 126 milyar liralık hibe desteği verildi. Kadınlar ve gençler üretimde aktif rol alsınlar diye hibe ve desteklerin devam etmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Su ve sulama yatırımlarının da önemli olduğuna dikkat çeken Yumaklı, son 25 yılda bu alandaki yatırım tutarının 3,3 trilyon lira olduğunu belirtti. Türkiye çapında 10 binin üzerinde sulama tesisi bulunduğunu ifade eden Bakan, “Kent tarımı kavramının benimsenmesi çok önemli. Ülkemizin önemli avantajlarından biri jeotermal enerji ve bu bağlamda 61 lokasyondaki 44 Organize Tarım Bölgesi tüzel kişilik kazandı” dedi. Bu organize tarım bölgelerinin, ürettikleri ürünlerin bir kısmını iç piyasaya, kalanını da ihraç edeceklerini belirten Yumaklı, iç piyasada ihtiyaç duyulan ürünlerin sağlanmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Kırsal kalkınma projeleri için ortak bir diyalog içinde olduklarını belirten Yumaklı, Silvan Projesi’nin su konusundaki katkılarını da dile getirdi. Ayrıca, 4. Tarım Şurası’nın yüksek katılımla gerçekleştirileceğini ve bu şuradan alınacak sonuçların uygulamaya geçmesinin kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Yumaklı’nın amacı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da dile getirdiği gibi, gıda üretiminde sürdürülebilir bir sistem oluşturarak, üretici gelirlerini artırmak ve tüketicilerin gıdaya erişimini kolaylaştırmak olduğunu ifade etti. “Bunu yapabilmek için her türlü stratejiyi hayata geçireceğiz” dedi.
Panelde söz alan TARPOL Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mehdi Eker de, Türkiye’nin tarım ve gıdayla ilgili entelektüel sermayesini artırma hedefinde olduklarını belirtti. Pandemi döneminin şehirlerde gıda güvenliği konusundaki endişeleri artırdığını hatırlatan Eker, “2050’de dünya nüfusunun %68’i şehirlerde yaşayacak. Bu yüzden şehir hayatı için gıda güvenliğini sağlamaya, insan-nature ilişkisini düzenlemeye ve yaşanabilir şehirler inşa etmeye ihtiyacımız var” diyerek