Sırbistan, hem Rusya ile olan tarihi ve kültürel bağlarını korumaya çalışırken hem de ekonomisine katkı sağlayan Batılı ülkelerle ilişkilerini güçlendirmeye çalışmaktadır. Ülkenin Loznica kentinde bulunan lityum madeni rezervleri, yıllardır süregelen protestolara neden olmaktadır. Bu projeyi desteklemeyen çevreci aktivistlerin yanı sıra muhalifler de protestolara katılarak karşı çıkmaktadır. Ancak Sırbistan yönetimi, lityum madeninin ekonomik açıdan bir fırsat olduğunu savunmaktadır.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yapmış olduğu görüşmede, ham madde, elektrikli araçlar ve batarya üretimi konusunda stratejik bir mutabakat zaptı anlaşması imzalamıştır. Vucic, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki lityum madenlerinde uzmanların çalışmalarını yapacaklarını ancak şu an için herhangi bir kazı işlemi olmadığını belirtmiştir.
Sırp lider Vucic, Rus istihbaratından aldığı bilgiye göre ülkede Batılı güçlerin desteğiyle darbe girişimi olabileceği konusunda uyarı aldığını açıklamıştır. Bu durum bölgedeki siyasi uzmanlar tarafından, AB’nin Sırbistan’ın kaynaklarına erişiminin önünü açmak istemesiyle Rusya’nın bu duruma karşı çıkmasının bir sonucu olarak değerlendirilmektedir.
Ülkede lityum madeni çıkarma projesine karşı olan gösteriler devam etmektedir. Son yaşanan olaylarda 20 binden fazla kişi gösterilere katılarak tren istasyonları ve yolları trafiğe kapatmıştır. Sırbistan İçişleri Bakanlığı göstericiler hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklarken, eylemcilerin gösterilere devam edeceği belirtilmiştir. Vucic’in bu durumu değerlendirmesi için yapacağı ulusa sesleniş konuşması beklenmektedir. Sonuç olarak, Sırbistan’ın lityum madeni konusundaki tartışmaları ve gösterileri devam etmekte ve ülkenin Rusya ve Batı ile olan ilişkileri bu konuda denge sağlama çabası içerisindedir.