1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Silvan Tüneli: Ekonomiye Yıllık 30 Milyar Lira Katkı

Silvan Tüneli: Ekonomiye Yıllık 30 Milyar Lira Katkı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala



Güneydoğu Anadolu Projesi: Silvan Sulama Tüneli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Ekim 2023 tarihinde, Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) önemli bileşenlerinden biri olan Diyarbakır’daki Silvan Sulama Tüneli Kazı Başlangıcı Töreni’ne video konferans aracılığıyla katıldı. Törende yaptığı konuşmada Erdoğan, Türkiye’nin su kaynaklarına dair ciddi tespitlerde bulundu. Su zengini bir ülke olmadığımızı vurgulayan Cumhurbaşkanı, tüm tedbirlerin alınmaması halinde Türkiye’nin büyük su sıkıntılarıyla karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Su kaynaklarının, tükenme sınırına gelmeden korunmasının, verimli bir şekilde kullanılması ve doğru yönetilmesinin “milli güvenlik meselesi” olduğunu ifade etti. Hükümet olarak su problemine bu açıdan baktıklarını ve politikalarını buna göre şekillendirdiklerini açıkladı.

Son 23 yılda uygulanan sulama politikalarının sonucunda, suyu verimli kullanmaya yönelik 3 trilyon 350 milyar liralık yatırım yapıldığını belirten Erdoğan, bu süreçte 10 bin 663 tesisin hizmete açıldığını, baraj yapımı konusunda bugüne kadar gerçekleştirilenlerin 3 katı kadar baraj inşa edildiğini söyledi. Ayrıca, 1820 sulama tesisinin devreye alındığı ve 631 hidroelektrik santralinin faaliyete geçtiği bilgisi paylaşıldı. Cumhurbaşkanı, 81 ildeki tüm vatandaşların memba kalitesinde suya erişimi için 342 içme suyu ve 24 atık su tesisinin tamamlandığını belirtti.

GAP projelerinin hayata geçirilmesi ile Türk ekonomisinin ciddi bir sıçrama yapacağını vurgulayan Erdoğan, sulama alanında yıllık 150 milyar lira, enerji alanında ise yıllık 77 milyar lira gelir sağlanacağını belirtti. Silvan Projesi’nin GAP kapsamındaki ‘önemli projelerden biri’ olduğunu kaydetti. Silvan Barajı’ndan alınacak su, Silvan ve Babakaya tünelleri aracılığıyla 98 kilometrelik cazibe ana kanalına aktarılacak. Projenin sulama ve depolama tesisleri sayesinde toplamda 2.3 milyon dekar alanın sulanacağı ifade edildi. Başta Silvan Barajı olmak üzere toplamda 31 farklı yapıdan oluşan projede, şu an için Pamukçay, Ambar, Kuruçay ve Başlar barajlarının tamamlandığı, Silvan Bulaklıdere, Kıbrıs ve Karacalar barajlarında ise çalışmaların sürdüğü bildirildi. Proje tamamlandığında, bölgedeki ürün çeşitliliği ve verim artışıyla Çukurova’ya rakip olacağı ifade edildi.

Silvan Projesi’nin toplam maliyetinin 255 milyar lira olacağı ve 2 milyon 350 bin dekar araziyi suyla buluşturacağı açıklaması yapıldı. Ayrıca, projenin 305 bin kişiye iş imkanı sunacağı ve ekonomiye yıllık 30 milyar lira katkı sağlayacağı belirtildi. Özellikle Silvan Tüneli’nin, 12 milyar lira yatırım bedeli ile bölgenin kaderini değiştirecek kritik bir tesis olduğu vurgulandı. Tünelin, 11.2 metre çapıyla Türkiye’nin en büyük sulama tüneli olacağını ve 13 bin 200 metre uzunluğundaki tünelin saniyede 212 metreküp suyu sulama alanlarına ve diğer barajlara aktarabileceği kaydedildi. Bu projenin, Atatürk Barajı sulamasından sonra Türkiye’nin en büyük sulama projesi olduğu bilgisi de yer aldı.

Erdoğan, projenin önemine ve muhalefetle olan vizyon farklılığına dikkat çekerek, GAP projelerinin tek başına ana muhalefetle aralarındaki görüş ayrılığını ortaya koyduğunu dile getirdi. Bir tarafta ülkesine adanmış bir kadro olduğunu ve Türkiye’nin küresel konumunu güçlendirmeye çalışan bir hükümet bulunduklarını ifade eden Erdoğan, diğer tarafta ülkesini Batı’ya şikayet eden bir zihniyet olduğunu savundu. Hükümet

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Silvan Tüneli: Ekonomiye Yıllık 30 Milyar Lira Katkı
Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.