Sayıştay, memurlara koruyucu giyim eşyaları dahil olmak üzere sağlanan ‘giyim yardımı’ ödemelerini ‘kamu zararı’ olarak değerlendirerek zimmet çıkardı. Bu karar, ilk olarak Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nde görev yapan memurlar için yürürlüğe girdi. Sayıştay, DSİ yönetiminden 2021 yılında dağıttığı giyim yardımı tutarlarını her bir memurdan faiziyle birlikte geri talep etmesini istedi. Ayrıca ödemelerini gerçekleştirmeyenlere haciz uygulaması yapılması yönünde talimat verdi. Temyiz süreçleri tamamlanarak kesinleşen bu kararın, giyim yardımı uygulayan diğer kamu kurumlarını da kapsayacağı ve yaklaşık 250 bin memurun olumsuz etkileneceği belirtildi.
687 MEMURA 4.3 MİLYON TL
Kamudaki işçilere uzun yıllardır sağlanan koruyucu kıyafetler için giyim yardımı, ilk kez 2012 yılında memurlara da sunulmaya başlandı. Bu hak, ilk olarak enerji, sanayi ve madencilik hizmet kollarında çalışan memurlara verildi, ardından bayındırlık, inşaat, köy hizmetleri, kültür-sanat, ulaştırma ve son olarak tarım ile ormancılık hizmet kollarına yayıldı. Sayıştay, 2021 yılında gerçekleştirdiği denetimlerde ‘kıyafet yardımı’ adı altında birçok kurumda yapılan ödemelerle kamunun zarara uğratıldığı sonucuna ulaştı. Sayıştay denetçilerinin raporlarına itirazlar gelse de, 11 kişilik Temyiz Kurulu, 7 oyla DSİ’deki giyim yardımı ödemesinin haksız olduğuna karar vererek, 687 memura toplamda 4 milyon 383 bin lira zimmet çıkardı. Sayıştay, bu miktarın her bir memurdan faiziyle birlikte tahsil edilmesine dair emir gönderdi. Diğer kamu kurumlarındaki incelemelerin de sürdüğü bildirildi.
Emekliye ayrılmış memur da kıskaçta
DSİ dışındaki diğer kurumlarda yapılan giyim yardımlarıyla ilgili Sayıştay süreci devam etmektedir. Diğer kurumlar için de kamu zararı ve zimmet kararları alınması bekleniyor. Birçok kurumda, 2022 ve 2023 yıllarında giyim yardımı ödemeleri yapılmaya devam ederken, bazı kurumların 2024 ve 2025 yıllarında da benzer yardımları sürdüreceği kaydedildi. Her bir memur için yılda ortalama 20 bin lira civarında bir zimmet çıkabileceği bilgisi verildi. Yetkililer, zimmet ve icra kararlarının emekliye ayrılmış memurlara da uygulanacağını ve hatta vefat etmiş memurların mirasçılarına kadar etkilerinin uzanabileceğini vurguladılar.