İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, “15 Temmuz darbe girişimi” ve “Gezi Parkı olayları”na ilişkin davanın hükümlüsü olan Osman Kavala’nın avukatının, “yargılanmanın yenilenmesi” talebini oy birliğiyle reddetti. Avukat Hilal Zengin aracılığıyla 30 Nisan’da yapılan talep değerlendirildi. Mahkeme kararında, yargılanmanın yenilenmesinin amacının gerçeğin araştırılması ve toplum ile sanığın menfaatinin korunması olduğu belirtildi. Yeniden yargılama talebi reddedilirken, karara itiraz edilebileceği bildirildi.
Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, “Gezi Parkı olayları” davanın işlemiş, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı olan Osman Kavala’yı “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. “Siyasal veya askeri casusluk” suçundan ise beraat etmişti. Dava dosyası temyiz edilmiş, Bölge Adliye Mahkemesi kararı hukuka uygun bulmuş, dosya Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderilmişti. Daire, 28 Eylül 2023’te verdiği kararda, Osman Kavala hakkındaki ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onamıştı.
Mahkeme kararında yargılanmanın yenilenmesindeki amacın gerçeğin ortaya çıkartılması ve toplum ile sanığın menfaatinin korunması olduğu belirtildi. Yeniden yargılama talebinin hükümlü lehine yeni bir durum oluşturmayacağı, hükümlü hakkında verilen kararın Yargıtay incelemesi neticesinde onanarak kesinleştiği vurgulandı. Mahkeme, hüküm sonrası alınan karara yapılabilecek bir üst mahkemeye itirazın mümkün olduğunu bildirdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, “Gezi Parkı olayları”na ilişkin dosyada Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararının hukuka uygun olduğuna karar vererek, yargılanmanın yenilenmesi talebini reddetti. Osman Kavala’nın avukatı Hilal Zengin aracılığıyla 30 Nisan’da yapılan talep, mahkeme tarafından değerlendirildi fakat yeni bir durum oluşturmadığı ve hükümlüye lehine bir sonuç doğurmadığı kanaatine varıldı. Yargıtay incelemesi sonucunda kesinleşen kararın, Yargıtay onayı doğrultusunda hukuka uygun olduğu kararına varıldı.