Demokrasi ve Emek Partisi (DEM) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, geçtiğimiz günlerde partisi adına Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakırhan, “Öcalan ile yapılan bu görüşmelerde, kendisi umut verici ifadelerde bulundu. Öcalan, ‘Ben umutluyum. İyi şeylerin olacağına inanıyorum. Eğer ülkeyi yönetenler ve devlet samimiyse, bu ülke yıllardır görmediği demokrasiye, özgürlüklere ve refaha kavuşabilir.'” dedi. Bu ifadeler, partinin Yenimahalle İlçe Başkanlığı’nın “dayanışma etkinliği”nde yapıldı.
Bakırhan, Türkiye’nin tarihi bir dönemden geçtiğini ve bu süreçte tekçi, mezhepçi rejimlerin büyük zorluklar yaşadığını ifade etti. Orta Doğu’daki tekçi rejimlerin bir bir çöktüğüne dikkat çeken Bakırhan, Türkiye’deki bütün halkların barış içinde yaşamasını arzuladıklarını vurguladı. “Hepimizin kardeşçe, çatışmadan ve ötekileştirilmeden bir arada yaşama hakkı var. Bu tarihi dönemde Öcalan’ın barış ve demokratik toplum çağrısına sahip çıkmalıyız. Türkiye’nin yüz yıllık tekçi siyasetini geride bırakıp daha demokratik ve özgürlükçü bir anayasaya sahip olması gerekiyor”, şeklinde konuştu.
Ayrıca, Bakırhan DEM Parti heyetinin, İmralı’da bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan ile yürütülen görüşmelere de değindi. “Geçen gün heyetimiz tekrar Öcalan’la görüştü. Yine umut veren açıklamalarda bulundu. ‘Ben umutluyum. Eğer samimi bir irade olursa, bu ülke demokrasiye ve refaha kavuşabilir’ dedi” şeklinde belirtti Bakırhan. “Bu ülkeye çatışma değil, barış, adalet, hukuk ve demokrasi gerekiyor. Öcalan’ın çağrısına sahip çıkacağız” ifadesiyle konuşmasını sürdürdü.
Ne oldu?
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, PKK’nın terör eylemlerine son vermesini ve lağvedilmesini istemişti. Abdullah Öcalan, bu beklentilere yanıt vererek PKK’nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silah bırakmasının gerekliliğine dair çağrı yaptı. Öcalan’ın açıklamasında, “Sayın Devlet Bahçeli’nin yaptığı çağrı ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın ortaya koyduğu irade ile diğer siyasi partilerin olumlu yaklaşımı sonucunda bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyorum ve tarihî sorumluluğumu üstleniyorum” ifadeleri yer aldı.
Öcalan ayrıca, “Devlet ve toplumla bütünleşmek için kongrenizi toplayarak karar almalısınız” şeklinde vurguladı. Öcalan’ın barış ve demokratik toplum çağrısının yanı sıra, “Silahların bırakılması ve PKK’nın kendini feshetmesi, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir” notunu da ekledi.
Abdullah Öcalan’ın bu açıklamalarından sonra PKK Yürütme Komitesi, Öcalan’ın çağrısına destek verdiğini ve gerekli adımları atacaklarını belirtti. Ayrıca, Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması yönünde de taleplerini ilettiler. PKK Yürütme Komitesi, saldırı olmaması koşuluyla, 1 Mart’tan itibaren geçerli olmak üzere bir ateşkes ilan ettiklerini açıkladı.