Olimpiyat Şampiyonları Yetiştiren Kurtuluş Spor Kulübü’nün 130. Kuruluş Yıldönümü
Kurtuluş Spor Kulübü, Türkiye’nin birçok branşında şampiyonluklar kazanmış, geçmişte olimpiyat şampiyonları yetiştirmiş bir kulüptür. 130. kuruluş yıldönümünü sessiz sedasız kutlamaya hazırlanan kulüp, 1896 yılında İstanbul’daki Rum azınlık tarafından kurulmuş olan Tatavla Heraklis Kulübü’nün yeni adıdır. Türkiye’nin en eski spor kulüpleri arasında yer alan Kurtuluş’un tarihi, 45 yıllık başkanı Kostantinos Belalidis tarafından SABAH ile paylaşılmıştır.
Tarih 1545’i gösterdiğinde, Tersanelerde çalışmak üzere Sakız Adası’ndan İstanbul’a getirilen 10 bin Rum, Dolapdere’ye bakan bir tepeye yerleştirilmiştir. Bu yere Rumca “Beygir ahırı” anlamına gelen Tatavla ismi verilmiştir. 19. yüzyılın başlarına kadar, İstanbul’daki Rum azınlık için bir cazibe merkezi olan Tatavla’nın kaderi, 21 Ocak 1929’da meydana gelen büyük bir yangın ile değişmiştir. Yangında 500 ev kül olmuş, ardından 21 Mart’ta bölgenin adı Kurtuluş olarak değiştirilmiştir.
Nişantaşı Kültürü ve Kasımpaşa Kültürü Arasındaki Kurtuluş Semti
Kurtuluş semtinin merkezi, günümüzde Sefa Meydanı olarak bilinen bölgedir. 3. Selim döneminde bu semte Rumların dışında bir göçün olmaması amacıyla bir ferman yayınlansa da bu yasağın zamanla delindiği görülmektedir. Semtin en dikkat çekici özelliği ise Tatavla Festivali’ydi. Ancak bu festival, 1942 yılında dönemin Milli Şef iktidarı tarafından yasaklanmıştır. 1942 Varlık Vergisi, 6-7 Eylül 1955’te yaşanan olaylar, 1964 sürgünleri ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ile Kurtuluş’taki Rum nüfusu azalmış, İstanbul’daki Rum nüfusu 135 binden 3 bine kadar gerilemiştir.
Bütün bu değişimlere rağmen Kurtuluş, İstanbul’un farklı inanç ve kültürlerden gelen en kozmopolit semtlerinden biri olmaya devam etmiştir. Kasımpaşa ile Nişantaşı kültürü arasında sıkışan bu semt, aslında her iki sosyolojik yapının izlerini taşımaktadır.
Tatavla Heraklis Jimnastik Kulübü’nün Kuruluşu
Kurtuluş semtinin tarihini anlatmadan Kurtuluş Spor Kulübü’nden bahsetmek mümkün değil. İstanbul’daki Rum azınlık, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde spora öncülük etmiştir. Üzülerek belirtmek gerekir ki, 1980’li yıllarda kulüpte tavizsiz bir disiplin varmış ve alkol, sigara gibi ciddiyetsiz davranışlara izin verilmezken, bu özellik günümüzde hala korunmaktadır. Kulüp başkanı Kostantinos Belalidis tarafından anlatılanlar, kulübün tarihini ve kültürel derinliğini gözler önüne sermektedir.
Kurtuluş Kulübü: Canlı Bir Müze
Kulübün başkanı Belalidis ile yapılan bir görüşmede, geçmişin izlerini taşıyan tarihi kulüp binasında zamanın nasıl geçtiğini gözlemleme fırsatı bulduk. 1980’li yıllardan günümüze kadar hiçbir şeyin değişmediği, hatta binanın daha bakımlı hale geldiği gözlemlenmiştir. Kulüp binası, 1. Dünya Savaşı yıllarında askeri hastane olarak kullanılmış, içeriğinde İstanbul’un en eski kapalı spor salonlarından birini barındırmaktadır. Yangın ve diğer tarihi olaylarda zarar gören fakat yakından korunan bu yapı, günümüzde bir müze gibi hizmet vermektedir.
Başkan Belalidis, Kurtuluş’un tarihini anlatarak, kulübün önemli antrenman salonlarını ve olimpiyat madalyalarına giden yolu gözler önüne seriyor. İlk olarak 1906 Atina Olimpiyatları’nda halata tırmanma yarışmasında dünya rekoru