İzmir Karaburun bölgesinde Rüzgar Enerji Santralleri’ne (RES) karşı mücadele veren bir grup, bu kez Güneş Enerji Santralleri’nin (GES) bölgede hızla artan talebine karşı direniş gösteriyor. Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen Karaburun’da büyük bir oran olan yüzde 89’unun RES’lere tahsis edilmesiyle, ardışık olarak GES projelerinin hayata geçirilmesinin önü açılmış durumda. Çevre Bakanlığı tarafından yakın zamanda Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılan projelerden biri, ünlü oyuncu Erkan Petekkaya’ya ait olan Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları Anonim Şirketi’ne aittir. Şirketin projesi için halkın katılımı toplantısı düzenlenmesi planlanmış ancak toplantı, halkın yoğun tepkileri sebebiyle gerçekleştirilememiştir. Küçükbahçe köyünde düzenlenmesi planlanan toplantıda, köy halkı ve Karaburun’dan gelen doğa savunucuları protesto gösterisi gerçekleştirmişlerdir. Yapılan eylemde, projenin istenmediği ve buna karşı tavır alındığı dile getirilmiştir.
ÇED süreciyle ilgili yaşanan krizde, Bakanlık yetkilileri toplantının başladığı şeklinde tutanak düzenleyince gerilim yaşanmıştır. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, toplantının henüz başlamadığını belirtip tutanakların düzeltilmesini talep etmiştir. Bakanlık yetkilileri araçlarına binerek olay yerinden uzaklaşmaya çalışınca köylüler aracın önünü kesmiştir. Tutanak krizi, alternatif bir şekilde çözümlenmiş ve toplantıya devam edilmiştir. Köy muhtarı Gizem Dağdelen, köylerine yakın alanlara kurulmak istenen GES’e karşı olduklarını ifade etmiş ve projeye karşı hukuki yollara başvuracaklarını belirtmiştir.
25 hektarlık bir alana, GES ve elektrik depolama tesisi kurulması planlanan proje, bölge halkı tarafından veto edilmiştir. Toplamda 44 bin 37 güneş enerjisi panelinin yer alacağı proje, yöre halkının pankartlı bir şekilde gerçekleştirdiği protesto gösterisi ile karşılanmıştır. Karaburunlular, doğal yaşam alanlarının ve meralarının korunması adına GES projelerine karşı çıkmaya kararlıdır. Gösterilen bu direnç, bölge halkının çevreye olan duyarlılığının bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir.