İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Türkiye’nin önümüzdeki 1 hafta boyunca Afrika üzerinden gelen çöl tozlarının etkisi altında kalacağını açıkladı. Prof. Dr. Toros, çöl tozlarının rüzgarlar sayesinde binlerce kilometre uzaklara taşındığını belirtti.
Sahra Çölü gibi büyük çöllerde bol miktarda toz bulunduğunu vurgulayan Toros, bu tozların farklı kıtalara taşınmasının doğal bir süreç olduğunu ifade etti. Sahra Çölü’nün dünya atmosferinde önemli bir mineral toz kaynağı olduğunu belirten Toros, çöl tozlarının denizlerde fitoplanktonlar için besin kaynağı olduğunu ve karalarda bitkilerin gelişimine katkı sağladığını söyledi.
Prof. Dr. Toros, Türkiye’nin de Afrika üzerinden gelen çöl tozlarının etkisi altında olduğunu belirtti. Çöl tozlarının Türkiye’nin farklı bölgelerinde etkili olacağını, örneğin pazartesi günü Akdeniz ve salı günü Marmara bölgesinde görüleceğini açıkladı. Çöl tozlarının perşembe günü etkisinin azalacağını ve cuma gününden itibaren ülkeden uzaklaşacağını söyledi.
Bu dönemde akşamları çiseleyen havayla birlikte çöl tozlarının araçların üzerinde görülebileceğine dikkat çeken Toros, çöl tozları nedeniyle atmosferin kırmızımsı renkte göründüğünü belirtti. Havadaki toz miktarı ve güneş ışınlarının açısı atmosferde renkli görüntülere neden olabileceğini ifade etti.
Çöl tozlarının içerdiği değerli minerallerin Türkiye’ye doğal gübre taşıdığını belirten Prof. Dr. Toros, bunun yanı sıra tozların solunması durumunda bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Çöl tozlarının özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar ve solunum rahatsızlığı olanlar üzerinde olumsuz etkilere sahip olabileceğini belirtti.
Sağlık açısından dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Toros, Hava Kalitesi İzleme Merkezi’nin web sitesinden hava kalitesinin takip edilebileceğini ve dışarıda egzersiz yaparken dikkatli olunması gerektiğini önerdi. Koşmak yerine yürüyüş yapmanın daha doğru olabileceğini belirtti.