1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İstanbul’da Deprem, Çalışma Modellerini Yeniden Şekillendiriyor

İstanbul’da Deprem, Çalışma Modellerini Yeniden Şekillendiriyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

23 Nisan 2025 tarihinde Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’un gündeminde geniş yankı uyandırmaya devam ediyor. Beklenen büyük depreme yönelik yapılan açıklamalar, halkın kafasında çeşitli soru işaretleri oluştururken, bazı İstanbullular depremin ardından kendilerini güvenli hissetmek amacıyla parklarda ve bahçelerde konaklama tercihinde bulundu. Deprem sonrası tedbirler kapsamında okullar tatil edilirken, depremin meydana geldiği günün de resmi tatil olması, şehirden çıkış yapan vatandaşların sayısında artış gözlemlenmesine yol açtı. Ayrıca, bazı şirketler de haftanın geri kalan günlerinde uzaktan çalışma uygulamasına geçme kararı aldı. Peki, bu durum ilerleyen günlerde nasıl şekillenecek?

Marketing Türkiye’nin aktardığı bilgilere göre, İstanbul, hem nüfus yoğunluğu hem de Türkiye’nin ekonomik aktivitelerinin merkezi olması nedeniyle oldukça kritik bir konumda bulunuyor. Şehirde yaşayan 18 milyon kişi, iş yaşamında zaman zaman moral bozukluğu ve motivasyon düşüklüğü gibi psikolojik sorunlarla karşılaşabiliyor. Özellikle depremler gibi olağanüstü durumlarda, şirketlerin çalışanlarına yönelik alacağı fiziksel ve psikolojik önlemler, sorumluluk ve liderlik anlayışının birer göstergesi haline geliyor.

Pandemi süreci ile beraber iş yapma şekillerinin değişmesi, ardından ofislere dönüş ve hibrit modeller gibi farklı çalışma sistemlerinin benimsenmesine yol açtı. Zorunlu ofis günleri ve tamamen uzaktan çalışma gibi alternatiflerin de tercih edilmeye başlanması, depremlerle birlikte yeniden değerlendirilmeye ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. Bir süre boyunca çalışanlarını ofise döndürme çabasında olan bazı şirketler bulunuyorken, diğer yandan tam anlamıyla uzaktan çalışma sistemini benimseyen firmalar da mevcut. Bu kriz döneminde iş yapış biçimlerine yönelik görüşler, PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Taşcı Firuzbay ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Betül Çorbacıoğlu tarafından değerlendirildi.

KRİZ YÖNETİMİNDE 3 UNSUR ÖNE ÇIKIYOR

PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Taşcı Firuzbay, “Deprem gibi doğal afetler, kurumların iş sürekliliği ve çalışanların sağlık ve güvenliği açısından iki yönlü bir sorumluluk üstlenmesini gerektiriyor,” diye belirtiyor. Kriz anında şirketlerin, çalışanlarını takip etmek üzere belirli sistemler üzerinden veya doğrudan iletişim yoluyla çalışanlarının durumlarını izlediğini ifade ediyor. Firuzbay, kriz yönetiminde etkili olan üç unsurun farkındalık, tedbir ve eğitim olduğunu vurguluyor. Kriz anlarında ne yapacağını bilen ve önceden bu konuda yönlendirilmiş ekiplerin daha güçlü bir refleks verebildiğini ekleyerek, şöyle devam ediyor:

“Ofisten çalışma düzeni, her kurumun kendi kültürüne, faaliyet gösterdiği sektöre ve iş yapış biçimine göre şekilleniyor. Son meydana gelen deprem özelinde, ofise dönüş politikalarında ani ve köklü bir değişiklik beklemiyoruz. Ancak bu tür dönemlerde hibrit çalışma modellerinin kurumsal avantajlar sunduğu açıkça görülüyor. Çalışanların ihtiyaç duyduğu güveni ve esnekliği sağlamakla birlikte, operasyonel devamlılık açısından daha çevik çözümler sunuyor. Kurumlar, bu tür dönemleri, çalışanlarının güvenliğini ve duygusal dayanıklılığını destekleyecek politikaları gözden geçirmek için bir fırsat olarak değerlendirebilir.”

KRİZ ANINDA KURUMLAR NASIL DAVRANMALI?

PERYÖN Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Betül Çorbacıoğlu, “Son yaşanan deprem gibi afetlerin hemen ardından, ilk birkaç gün boyunca afetin psikolojik etkileri yoğun olarak hissedilebiliyor,” şeklinde bir değerlendirme yapıyor. Çorbacıoğlu, bu süreçte çalışanların psikolojilerini gözeterek, onlara ihtiyaç duydukları esnekliği sağlamak

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İstanbul’da Deprem, Çalışma Modellerini Yeniden Şekillendiriyor
Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.