“III. İklim Değişikliği ve Şehirlerin Geleceği” Çalıştayı, Konya Karbon Sertifikasyon ve Proje Geliştirme A.Ş ile Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi’nin işbirliğiyle KTO Karatay Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Bu çalıştay, iklim değişikliğini kapsamlı bir şekilde ele alarak bu konudaki özel çalışma gruplarının oluşturulmasını, sorunların ve hedeflerin belirlenmesini sağlamayı ve çıkan sonuçların kamuoyuna, hükümet ve sivil toplum kuruluşlarına iletilmesini hedefliyor.
KONYA (İGFA) – İklim değişikliği, çevresel sorunların yanı sıra ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarıyla da toplumları etkileyen bir kriz haline gelmiştir. Bu bağlamda, çalıştayda iklim değişikliği ile şehirlerin geleceği konuları üzerine derinlemesine tartışmaların yapılması amaçlanmaktadır. Katılımcılar arasında Konya Ticaret Odası ve KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Lütfi Can Başaran, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, Konya Karbon Sertifikasyon ve Proje Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca, Tarım ve Orman Bakanlığı Konya Toprak, Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cihan Uzun, Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mahmut Sami Büker, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ile özel sektör temsilcileri ve üniversite öğrencileri yer aldı.
“SANAYİ VE İKİZ DÖNÜŞÜMDE KONYA’NIN ÖNCÜ OLACAĞINA GÖNÜLDEN İNANIYORUM”
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Lütfi Can Başaran, “İklim değişikliği ve şehirlerin geleceği konusunda şehrimizin tüm dinamikleriyle bir araya geldiğimizde önemli bir katkı sağlayacağız. Konya Tarım Fuarında Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile yaptığımız toplantıda da ifade ettim; Konya’daki tüm kurumların iklim değişikliği ve şehirlerin geleceği üzerine söylemlerini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyorum. Sanayi ve ikiz dönüşümde, Konya’nın hem pilot il hem de öncü rol oynayacağına yürekten inanıyorum ve çalıştayın başarılar getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.
“ORTAYA KONULACAK BİLGİ VE ÖNERİLER, GELECEK NESİLLER İÇİN YOL GÖSTERİCİ OLACAKTIR”
Çalıştayda bir diğer açılış konuşması yapan KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç ise “Bu yıl da III. İklim Değişikliği ve Şehirlerin Geleceği Çalıştayı’na ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. İklim değişikliği sadece çevresel değil; ekonomik ve sosyal boyutlarıyla da çok ciddi bir kriz durumuna gelmiştir. Üniversitelerin görevi sadece akademik çalışmalar yapmak değil, aynı zamanda topluma dokunan, çözüm önerileri sunan etkinliklerle de destek olmak olmalıdır. Bugün burada ortaya çıkacak bilgi ve deneyim, yalnızca Konya için değil, tüm ülkemiz ve gelecek nesiller için de yol gösterici olacaktır” ifadelerine yer verdi.
“ÇALIŞTAYDA, EMİSYON AZALTICI YEDİ ALANIN ALTISI İLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPACAĞIZ”
Konya Karbon Sertifikasyon ve Proje Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca, çalıştayda doksandan fazla akademisyen ve özel sektör temsilcileri ile birlikte Birleşmiş Milletler’in belirlediği emisyon azaltma alanlarının altısıyla ilgili çalışmalar yapılacağını açıkladı. “Bu çalıştay, şehrimize katma değer sağlayacak fikir alışverişleri ve hata analizleri gibi