Yılmaz, Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Kuzeydoğu Anadolu Kariyer Fuarı (KUDAKAF’25) açılış töreninde önemli mesajlar verdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı himayesinde ve Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu önemli buluşma, genç kuşaklarla devletin beşeri kalkınma vizyonunu buluşturma iradesinin güçlü bir örneği olarak nitelendirildi. Yılmaz, fuarın insana hizmet ve insanın yaşam koşullarını iyileştirme amacını taşıdığını vurguladı. Gençler için yeni fırsatlar sağlayan fuarın, Erzurum’un sahip olduğu EİT 2025 Turizm Başkenti unvanıyla daha da önem kazandığını ifade etti.
Kalkınmanın temel amacının insanın yaşam koşullarını iyileştirmek olduğunu belirten Yılmaz, “İyi insan potansiyeliniz varsa, diğer tüm meseleleri aşma imkanınız var demektir” şeklinde konuştu. KUDAKAF’25’in Erzurum ve çevre illerin potansiyelini gençlerin yetenekleriyle birleştirerek geleceğe yön vermek için önemli bir zemin sunduğunu vurguladı. Yılmaz, üniversitelerin sadece eğitim ve araştırma alanlarında değil, aynı zamanda sosyal fonksiyonlarıyla da önemli bir rol üstlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Üniversitelerin sosyal kalkınmadaki rolü
Yılmaz, üniversitelerin birinci fonksiyonunun eğitim olduğunu, insanlığın biriktirdiği bilgiyi yeni nesillere aktarmalarının gerekli olduğunu dile getirdi. İkinci olarak araştırma fonksiyonu üzerinde duran Yılmaz, bilgi üretiminde üniversitelerin önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Ancak, sosyal veya ‘kalkınma fonksiyonu’ olarak adlandırdığı üçüncü boyutun da aynı oranda önemli olduğunu belirtti. Yılmaz, eğer bir üniversite toplumu dönüştürebiliyorsa, ancak o zaman fayda sağlıyor demektir.
Yılmaz, son dönemde yeni nesil üniversitelerin topluma fayda sağlaması gerektiğinin altını çizdi. “Üniversiteler, sanayi ile işbirliği yaparak topluma katkı sunmalı, zihinsel duvarları ortadan kaldırmalıdır” dedi. Fiziksel sınırlamaların olabileceğini, ancak zihinsel bariyerlerin kaldırılması gerektiğini belirtti. Rektörlerin bu anlayışta olduğunu bilmenin kendisini mutlu ettiğini sözlerine ekledi.
KUDAKAF’25’in önemi
Atatürk Üniversitesi’nin güçlü altyapısıyla KUDAKAF’25’te öncü bir rol oynadığına dikkat çeken Yılmaz, bu fuara dokuz üniversitenin katkı sağladığını belirtti. Gençler açısından kariyer fuarının yalnızca iş ve staj imkanları sunmakla kalmayıp, aynı zamanda gençlerin hayalleri ve yönelişleriyle buluşabilecekleri bir platform sunduğunu ifade etti. Her teması, yarının başarılarına açılan yeni kapılar olarak değerlendiren Yılmaz, ülke genelinde yükseköğretim altyapısına yapılan yatırımları da vurguladı. Son 20 yıl içinde birçok yeni üniversitenin açıldığını ve araştırma altyapılarına önemli yatırımlar yapıldığını belirtti.
Yılmaz, Erzurum’un uluslararası kariyer fırsatlarına sahip olduğunu ve özellikle lojistik, turizm, tarım ve hayvancılık alanlarındaki potansiyeline dikkat çekti. Yılmaz, düzenlenen fuarda ASELSAN, HAVELSAN ve TUSAŞ gibi önemli savunma sanayisi şirketlerinin gençlere sunduğu fırsatların değerine de vurgu yaptı. Türkiye’nin savunma sanayisinde geldiği noktayı “bir devrim” olarak nitelendiren Yılmaz, yerlilik oranının yüzde 20’lerden yüzde 80’lere yükseldiğini belirtti.
Gençlere sunulan fırsatlar
Yakın gelecekte 10 milyar dolarlık savunma sanayi ihracatına ulaşılmasının hedeflendiğini belirten Yılmaz, Türkiye’nin geçmişte paramızla alamadığı savunma sanayi ürünlerini artık başkalarına satacak konumda olduğunu ifade etti. Bu dönüşümün güçlü bir