Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, terörle mücadele konusundaki partisinin ilkesel duruşunu vurgulayarak, müzakere değil, mücadele yöntemi benimsediklerini ifade etti. Destici, “Biz kurulduğumuzdan bu yana aynı durduğumuz noktadayız. O da; terörle, teröristle müzakere olmaz, mücadele edilir,” dedi. BBP Genel Başkanı, bu açıklamayı Ankara’da medya kuruluşlarının temsilcileri ve haber müdürleriyle yaptığı iftar yemeğinde dile getirdi.
Destici, Türkiye’nin terörle mücadelesinin tarihçesinden bahsederek, “Mücadele edilerek, terör bitirilir. Mücadele niye bitirilmemiş 40 yıl? Maalesef Türkiye, 40 yıllık serüven içerisinde hiçbir zaman terörün tüm unsurlarına karşı topyekun mücadele etmedi. Dağda, teröristlere karşı ciddi mücadele verildiği dönemlerde bile Mecliste terör uzantıları, terör propagandası yaptılar,” şeklinde konuştu. Türkiye’de PKK’nın kalmadığını belirten Destici, esas meselenin Suriye ve Irak’ın kuzeyinde olduğunu vurguladı.
Destici, Abdullah Öcalan’ın çağrısından sonra Kandil ve Suriye kuzeyinden gelen bazı açıklamaların, bu çağrının sadece PKK’yı kapsadığını, PYD/YPG’yi kapsamadığı yönünde olduğunu aktardı. Öncü bir duruş sergilememiz gerektiğini belirten Destici, “Biz iç cephemizi güçlendirmeliyiz ama iç cephemizi kimlerle güçlendireceğiz? Vatan kavramının etrafında birleşenlerle, buluşanlarla güçlendireceğiz,” dedi.
Başkan Destici, 1915’te gerçekleşen tehcir olayının Kurtuluş Savaşı üzerindeki etkisine de değindi. “Eğer 1915’te tehcir olmasaydı, biz Kurtuluş Savaşı’nı veremezdik. Sakarya Meydan Muharebesi’ni kazanamazdık. Çünkü Kazım Karabekir Paşa komutasındaki Doğu Ordusu, orada 50-60 bin kişilik Ermeni çetesi varken o bölgeyi bırakıp gelemezdi,” şeklinde konuştu. Bununla birlikte, mücadeleye devam edilmesi gerektiğini vurguladı.
“Azerbaycan Dışişleri Bakanı’nın yaptığı açıklamaya göre Ermenistan Anayasası’nda birtakım değişiklikler gerekiyor”
Destici, bir gazetecinin “Türkiye ile Ermenistan arasında güven ortamı için hangi koşullar gerekiyor?” sorusunu yanıtladı. Destici, “Tüm maddeler üzerinde uzlaşma sağlandığını öğrendim. Ancak Azerbaycan Dışişleri Bakanı’nın yaptığı açıklamaya göre, Ermenistan Anayasası’nda birtakım değişiklikler gerekiyor. Çünkü Ermenistan anayasası doğrudan Azerbaycan topraklarının bir kısmını kendi toprağı olarak göstermektedir. Ermenistan anayasasında değişiklik yapılmadan ve bu saldırgan tutumlar değiştirilmeden tam anlamıyla bir anlaşma ve müzakere yapılmış sayılmaz,” dedi.
Bunun yanı sıra, Destici Türkiye ile Ermenistan’ın ilişkilerini geliştirmek istemesi için Azerbaycan ile yapılacak anlaşmadan geçmesi gerektiğinin altını çizdi. “Ermenistan, Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istiyorsa, bunun yolu Azerbaycan ile yapacağı anlaşmadan geçiyor,” ifadelerini kullandı.
Günün Öne Çıkan Haberleri
Gün içerisinde yaşanan önemli gelişmelere ilişkin öne çıkan haberler, kamuoyuna duyurulmuştur. Bu haberler arasındaki detaylarda, Türkiye’nin iç ve dış politikalarına dair çeşitli yorumlar ve açıklamalar yer almıştır. Bilhassa terörle mücadele ve uluslararası ilişkiler konusunda dikkat çekici başlıklar mevcuttur. Ayrıca, Türkiye’nin bölgesel etkinliği ve uluslararası arenada aldığı pozisyon da yoğun bir şekilde tartışılmıştır.