Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki demiryolu altyapısının geliştirilmesine yönelik önemli adımlar atıldığını vurguladı. Bakan Uraloğlu, son 23 yıl içinde demiryollarına yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapıldığını belirtti. Bu yatırımların, ekonomik kalkınma için kritik olduğunu ekledi.
Uraloğlu, Karaman Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nın Ereğli ilçesindeki şantiye alanında yapılan çalışmaları inceledi. Projenin stratejik önemine işaret eden Uraloğlu, demir yollarının güvenlik, düşük maliyet ve hız açısından ulaşımda vazgeçilmez bir rol oynadığını ifade etti. Türkiye’nin uluslararası yük ve yolcu taşımacılığındaki öneminin de altını çizdi.
23 YILDA DEMİR YOLLARINA 63 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın liderliğinde, 2002 yılı itibarıyla demiryolu projeleri, devlet politikası olarak ele alınmıştır. Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunun Asya ve Avrupa arasında köprü işlevi görmesi gerektiğini vurgulayarak, demiryolu altyapısında gerçekleştirdikleri modernizasyon çalışmalarıyla bu fırsatları ekonomik ve ticari avantajlara dönüştürme amacında olduklarını belirtti. Aynı zamanda demir yollarının limanlar ve havaalanlarıyla bağlantısını sağlanmasının önemine dikkat çekti.
Uraloğlu, doğu-batı ve kuzey-güney ulaşım hatlarını güçlendirmeye yönelik çok sayıda geliştirme projesi gerçekleştirdiklerini dile getirerek, “Ülkemizde demir yollarında ciddi yatırım, iyileştirme ve yenileme gibi kalkınma hamlelerini hayata geçirdik” dedi.
KONYA-KARAMAN HIZLI TRENİ 4 MİLYON YOLCU TAŞIDI
Bakan Uraloğlu, uluslararası demiryolu koridorunu oluşturmak için hızlı tren işletmeciliğini Türkiye’de başlattıklarını söyledi. Özellikle, Ankara-Sivas hattında sunulan hizmet ile Türkiye’nin yüksek hızlı tren ağının daha da genişlediğini belirtti. 2022 yılında hizmete açılan Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı üzerinden yaklaşık 4 milyon yolcu taşındığını ifade etti.
Uraloğlu, Konya-Karaman hattının devamı niteliğindeki Karaman-Ulukışla hattı üzerinde yapılan çalışmaları anlatarak, bu hattın saatlik 200 kilometre hıza uygun, elektrikli ve sinyalli olarak inşa edildiğini belirtti. Bu projenin hem ulusal hem de uluslararası ölçekte büyük bir dönüşüm sağlamasını beklediklerini ifade etti.
Hattın inşaatı sırasında toplamda 5 istasyon, 2 tünel, 52 alt ve üst geçit, 15 köprü ve 147 menfez inşa edildiği de Bakan tarafından açıklandı.
KARAMAN-ULUKIŞLA 50 DAKİKAYA DÜŞECEK
Bakan Uraloğlu, Karaman-Ulukışla hattının yük potansiyelinin yıllık 33,48 milyon ton, yolcu taşımacılığının ise yıllık 2,73 milyon yolcu olacağını kaydetti. “Projemizin tamamlanmasıyla Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan sadece 50 dakikaya düşecek” diyerek, hattın tamamlanmasının ülkedeki hızlı tren ağını güçlendireceğini vurguladı.
Uraloğlu, Mersin’den hareket eden hızlı trenin, Karaman, Konya ve Ankara üzerinden İstanbul