CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali için harekete geçen delegeler Yılmaz Özkanat ve Hatip Karaaslan, bu konuda hukuki adımlar attı. Delegelerin avukatı Onur Yusuf Üregen, Ankara 41. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak, CHP’nin tarih boyunca hukukun üstünlüğüne, şeffaflığa ve demokrasiye bağlılığının önemine değindi. Özellikle, CHP’nin Türk siyasal hayatındaki rolünü vurgulayan Üregen, partinin bu özelliklerinden sapmanın kabul edilemeyeceğini ifade etti.
‘İlkelerle Çelişen Bir Kurultay’
Özkanat ve Karaaslan’ın dilekçesinde, 6 Nisan 2023’te gerçekleştirilen 21. Olağanüstü Kurultay’ın ilkelere aykırı ve parti içi iradeyi gasp eden yöntemlerle yapıldığı ifade edildi. Bu nedenle kurultayın iptali için yargı yoluna başvurulmasının gerekliliği vurgulandı. 4-5 Kasım 2023’teki olağan kurultay ile birlikte, CHP İstanbul İl Kongresi gibi süreçlerin, özellikle akçeli ilişkiler, hukuka aykırı uygulamalar ve demokratik iradeyi zedeleyen müdahalelerle renklendiği dile getirildi. Dilekçede, “Yokluk hali üzerine inşa edilen 6 Nisan 2025 tarihli Olağanüstü Kurultay da baştan sona hükümsüzdür. 21 Mart 2025’te alınan olağanüstü kurultay kararı hukuken geçersizdir. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 4-5 Kasım 2023’teki kurultayda ‘şaibeli’ bir şekilde genel başkan ilan edilmiştir,” şeklinde ifadelere yer verildi.
Demokratik Meşruiyet Sorunu
Dilekçede delegelere yapılan baskılar ve oylamaların gizliliğine gölge düşüren uygulamaların, olağanüstü kurultay sürecinin demokratik meşruiyetini tamamen ortadan kaldırdığı vurgulandı. Bu durumun, partinin iç yapısı açısından sahada yarattığı olumsuz etkilerin yanı sıra, CHP tarihindeki ilk kez bu kadar düşük aday başvurusuyla sonuçlandığı belirtildi. Belirtilen iddialara göre, delegelere dayatılan listeler ve gözetim altında oy kullanma süreçleri, siyasi yaşamda kalıcı bir leke olarak kaydedildi. Ayrıca, İstanbul İl Kongresi’nde seçilen delegelerin hukuki bir geçerliliği olmamasına rağmen, bu kişilerin kurultayda oy kullandıkları da ifade edilmiştir. Özkanat ve Karaaslan, hukukun üstünlüğüne, parti içi demokrasinin yaşatılmasına ve CHP’nin geleneklerine olan sadakatlerine inanan kişiler olarak, bu hukuksuz süreçlere karşı sessiz kalmayacaklarını belirtti.
Balıkesir’deki Gelen Tepkiler
Öte yandan, Balıkesir’de CHP’li Altıeylül Belediyesi tarafından düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerinde sergilenen direk dans gösterisi sosyal medyada büyük tartışma ve tepki topladı. Çoğunluğunu çocukların oluşturduğu katılımcılar önünde gerçekleştirilen bu skandalın ardından Balıkesir Valiliği, İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş talep etti. Valiliğin yaptığı açıklamada, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği bu anlamlı gün münasebetiyle Altıeylül Belediyesi tarafından yapılan bu etkinlikte, çocuklarımızın da bulunduğu bir ortamda toplumumuzun genel ahlaki değerleri ile bağdaşmayan bir gösterinin yapılması kabul edilemez,” denildi. Tepkilerin artması üzerine İçişleri Bakanlığı, bu olayın 23 Nisan ruhuna uygun olmadığını belirterek, mülkiye müfettişi görevlendirildiğini açıkladı.
Yetkililer Harekete Geçti
Gelen tepkiler sonrasında Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, kültür müdürlüğü görevinde bulunan bir yetkilinin görev