Bakan Tekin, gerçekleştirdiği Türkmenistan ziyareti çerçevesinde Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Bayramgül Orazdurdıyeva ve Eğitim Bakanı Gurbangeldiyev Jumamyrat Shamyradovich ile önemli görüşmelerde bulundu. Bu ziyaretin, geçen şubat ayında Türkiye’ye gelen Türkmenistan Meclis Başkanı Dünyagözel Gulmanova ve Eğitim Bakanı Shamyradovich’in daveti üzerine gerçekleştiğini belirten Bakan Tekin, “Kardeşliğimizin bir göstergesi olarak güçlü bir ekiple buradayız ve burada olmaktan çok memnunuz. 2 yıldır Milli Eğitim Bakanı olarak görev yapıyorum ve yaklaşık iki ay önce Jumamyrat Bey’i Türkiye’de ağırladık, bu görüşme oldukça verimli geçti” dedi.
Tekin, uluslararası ilişkiler alanında önemli görevler üstlendiği 2013-2018 yılları arasında Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere dair bazı önemli ilerleme kaydettiklerini ifade etti. Eğitim alanında yeni anlaşmalar imzalamayı umduklarını belirten Bakan, “Türkmenistan ile eğitim ilişkilerimizin artmasını önemsiyoruz. Atacağımız yeni adımlarla bu iş birliklerimizin daha da güçleneceğini düşünüyorum. Türkmenistan’ın yanında olmaya devam edeceğiz. Bize düşen, ilişkilerimizi geliştirmek ve iş birliğine dair imza süreçlerini hızlandırmaktır. Türkiye ve Türkmenistan ne kadar güçlü olursa, değerlerimizi o kadar güçlü savunuruz” şeklinde konuştu.
Bakan Tekin, Türkmenistan’ın Türkiye için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Ortak Türk-Türkmen Okulu ile ilgili desteklerinden dolayı Türkmenistan tarafına teşekkür ederim. Ayrıca, karşılıklı olarak müfredatlarımızın gözden geçirilmesi çok önemli. Ortak tarihimize ve kültürümüze ilişkin müfredatlarımızda yer almasını arzu ettiğiniz konuları birbirimizle paylaşarak beraberce değerlendirebiliriz” dedi. Eğitimde iş birliğini geliştirmek için her zaman harekete geçmeye hazır olduklarını belirten Tekin, kardeşlik ilişkileri için eğitim iş birliği anlaşmasının imzalanmasının hızlanmasının elzem olduğunu ifade etti.
Toplantıda yapılan konuşmalar sırasında, birçok farklı alanda iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Bakan Tekin, ortak yapılacak çalışmaların dünya mirası için önemine dikkat çekti. Bu bağlamda, Türkiye Maarif Vakfı’nın (TMV) Türkmenistan’da kurulmasının gerekliliğini de vurgulayan Bakan, “Dünyada 55 ülkede 100 binin üzerinde öğrencisi olan TMV’nin Türkmenistan’da varlığını artırması, eğitim kalitesi ve iş birliği için oldukça önemli” dedi.
Görüşmelerde Türkmenistan’ın eğitim sistemine dair çeşitli konular ele alınırken, Türkiye’nin eğitim alanındaki deneyimlerinin paylaşılması gerektiği ifade edildi. Başta Türk-Türkmen ortak okulları olmak üzere, kültürel ve tarihi değerleri koruma amacı güden projeler için iş birliğine hazırlanıldığı dile getirildi.
Bakan Tekin, eğitim iş birliğine yönelik atılacak yeni adımlarla, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliğin daha da pekişeceğine inandığını dile getirdi. Ortak eğitim projelerinin, her iki ülkenin genç nesilleri için büyük fırsatlar sunacağına ve bu ortaklığın benzer diğer ülkelerle olan ilişkileri de güçlendireceğine vurgu yaptı.
Sonuç olarak, Türkmenistan ziyareti sırasında edinilen bilgiler ve yapılan görüşmeler neticesinde, Bakan Tekin’in Türkiye ile Türkmenistan arasındaki eğitim iş birliğini ve ilişkileri güçlendirme konusundaki kararlılığı bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu. Eğitim alanındaki iş birliğinin geliştirilmesi ile birlikte, her iki ülkenin kültürel ve tarihsel bağlarının daha sağlam bir zemine oturması umuluyor. Bakan Tekin, ziyaretinin yanı sıra, bu tür iş birliklerinin eğitim alanında sadece iki ülke için değil, aynı zamanda bölgesel ve küresel ölçekte de önemli katkılar sağlayacağının altını çizdi.