Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç, eski İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptali konusuna dair önemli açıklamalarda bulundu. Yapmış olduğu değerlendirmelerde, İmamoğlu’nun diplomasının iptalinin yanlış bir karar olduğunu savunan Arınç, bu olayın belirli bir siyasi niyet taşıdığını belirtti. Arınç, “Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olabilmesi için diplomasının olması şart. Bu noktada insanlar, ‘İmamoğlu’na kumpas kuruldu’ düşüncesine sahip olmalılar. Bu görüşteki kişiler çok haksız sayılmazlar” şeklinde konuştu.
Arınç, bu açıklamalarını TV100 kanalında katıldığı bir programda yaptı. Burada İmamoğlu’nun diplomalarının iptal edilmesiyle ilgili olarak bir komploya maruz kaldığına dair inançların güçlü olduğunu ifade etti. Bu durum, İmamoğlu’nun siyasi kariyeri açısından önemli bir ders olarak da değerlendiriliyor. Arınç’ın ifadelerinde, İmamoğlu’nun siyasi kariyerine dair eleştiriler ve bunun nasıl bir etki yaratacağı konusundaki kaygılar da gözler önüne serildi.
İMAMOĞLU’NUN YOLSUZLUK GEREKÇESİYLE TUTUKLANMASI
Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı sırasında yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanması da gündeme geldi. Bu süreçle ilgili olarak Arınç, “Siyasi duruş sergileyen insanların tutuklanmaması gerektiğini” belirtti. Arınç, geçmiş dönemde farklı siyasi figürlerin tutuksuz yargılandığını hatırlatarak, “Tayyip Erdoğan Bey tutuksuz yargılandı, Sayın Erbakan tutuksuz yargılandı, ben de bir dönem tutuksuz yargılandım. Karar kesinleştikten sonra cezaevine alınmak istendi. Bu dönemde özellikle siyasi figürlerin durumu göz önünde bulundurulmalı” şeklinde bir yorumda bulundu.
Arınç, insanların siyasi görüşleri ve davranışlarının, hukukun önünde bir etki yaratmaması gerektiğini ve yasaların herkese eşit bir şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı. Kendisi, “Sadece yine benzer bir siyasi duruş sergileyen İmamoğlu değil; 5 kişinin katilinin yargılanması yerine, siyasi yönelimleri olan insanların tutuklanması, adaletin bir anlamda ayaklar altına alınması demektir” dedi.
DİPLOMANIN İPTAL GEREKÇESİ AÇIKLANDI
Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptaline dair süreç ise İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan bir açıklamayla kamuoyuna duyuruldu. Bu açıklamada, diplomanın iptali gerekçesinin daha önceki bir araştırma raporuna dayandığı ifade edildi. İstanbul Üniversitesi, “Araştırma Raporu’nda adı geçen kişi dahil mezun olan 28 kişinin yatay geçiş kararlarının ve bu kararlara dayalı olarak elde ettikleri mezuniyetler ve diplomaların ‘yokluk’ ve ‘açık hata’ gerekçeleriyle geri alınması gerektiğine dair karar alınmıştır. Üniversitemizin tüm fakültelerinde yapılmış olan yatay geçişlerle ilgili daha sonraki inceleme ve araştırmalar devam edecektir” ifadelerine yer verildi.
İmamoğlu’nun diplomasının iptaline dair gelişmeler, dünya basınında geniş yankı buldu ve uluslararası medya organları bu durumu çeşitli analizlerle ele aldı. İptal kararı, sadece Türkiye’nin değil, uluslararası kamuoyunun da dikkatini çeken bir mesele haline geldi ve İmamoğlu’nun siyasi kariyeri bu olayla birlikte tartışmalara neden oldu.
TOPLUMSAL REAKSİYON
Diplomanın iptali ve İmamoğlu’nun tutuklanması Türkiye’de farklı kesimlerden tepkilere yol açtı. Bazı siyasetçiler ve akademisyenler, yüksek öğretim kurumları ve devletin adalet mekanizmasının siyasallaşmasına dikkat çekerek, bu tür uygulamaların ülkede demokratik normlara