Avrupa Birliği (AB), çiftçilerin tarımsal desteklemelere erişimini kolaylaştıracak, çevre kurallarını hafifletecek ve resmi işlemleri azaltacak yeni bir düzenleme paketi hazırladı.
AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, üye ülkelerdeki çiftçileri desteklemek ve rekabet güçlerini artırmak amacıyla Ortak Tarım Politikası’nın sadeleştirilmesine yönelik torba yasa teklifi hazırlandığı belirtildi.
Söz konusu torba yasayla, çiftçilerin idari yükünün azaltılması, kontrollerin etkinleştirilmesi, uygulamaların iyileştirilmesi, kriz müdahalesinin güçlendirilmesi ve yatırım ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.
Yapılacak değişikliklerin yıllık 1,58 milyar avro tasarruf sağlayacağı ve ulusal idareler için de 210 milyon avro gibi önemli bir maliyetin azaltılacağı kaydedildi. Ayrıca, ödemelerle ilgili belirli şartların ve kriz araçlarının daha esnek hale getirileceği ifade edildi.
Açıklamada, AB genelindeki çiftçilerin genellikle gerçek durumu yansıtmayan karmaşık idari yükümlülüklere tabi olduğu hatırlatıldı. Bu bürokratik yükün, hem zaman kaybına hem de çiftçilerle idareler için ek maliyetlere neden olduğu vurgulandı.
Küçük ölçekli çiftçiler için basitleştirilmiş bir ödeme planının sunulacağı da açıklandı. Böylece bu grup için yıllık toplam ödeme miktarının iki kat artırılarak 2500 avroya çıkarılacağı belirtildi.
Küçük çiftçilerin, belirli çevre şartlarından koşullu olarak muaf tutulacakları ve çevre dostu çiftçiliği destekleyen ödemelerden faydalanabilecekleri ifade edildi.
Sertifikalı organik çiftliklerin, AB fonları için gerekli çevresel şartlardan bazılarını otomatik olarak karşıladığı kabul edilecek. Bu durum, organik üreticilerin finansmana erişimlerini kolaylaştıracak.
Ayrıca, çiftçilere yönelik kriz yönetimi ve acil durum desteklerinin güçlendirileceği ve sadeleştirileceği bilgisi verildi.
Torba yasa teklifinin yürürlüğe girmesi için, AB üyesi ülkelerin ve Avrupa Parlamentosu’nun onayının alınması gerektiği ifade edildi.
Geçen yıl Avrupa’daki çiftçiler, artan üretim maliyetlerine bağlı olarak tarımsal ürünlerin fiyatlarının yükseltilmesi talebiyle birçok protesto düzenlemişti. Bu protestolar, AB kurumları önünde de yoğun bir şekilde gerçekleştirilmişti.
Birliğin tarım politikalarındaki çevre, iklim ve doğa restorasyonu hedefleri, kesintiler, yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetleri gibi sorunlar ile Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerden gelen ucuz tahıl ürünleri, Avrupa’daki çiftçilerin karşılaştığı zorluklar arasında yer almakta.